ewelinuśka

ewelinuśka

Szef Kuchni
[Przepisów: 90]

Zupa truskawkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przygotowanie: 25 minut. + 1 godzina na schłodzenie.

Zupa truskawkowa

Składniki:

Zupa truskawkowa

 

  • 1/2 kg truskawek;
  • 150 ml dobrego słodkiego lub półsłodkiego czerwonego wina;
  • szkl. wody;
  • łyżka cukru pudru;
  • laska wanilii;
  • 3 jogurty naturalne (po ok. 200 ml).

Sposób przygotowania:

Zupa truskawkowa
Truskawki umyć i obrać z szypułek. Do garnka wlać wino, wodę, wsypać cukier, dodać przekrojoną na pół laskę wanilii i gotować ok. 10 min. na wolnym ogniu. Włożyć truskawki i gotować kolejne 5 min., po czym odstawić do wystygnięcia. Wyjąć wanilię, a z jej środka wyskrobać dokładnie nasionka, po czym dodać je do zupy. Wlać jogurt i całość zmiksować. Zupę podawać schłodzoną.