eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Zupa z cukini Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zupka pyszna na ciepło z grzankami i na zimno jako chłodnik z groszkiem ptysiowym.

Zupa z cukini Eli

Składniki:

Zupa z cukini Eli

 

  • 4 młode większe cukinie
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 młodego selera
  • 2 kostki bulionowe
  • 2 kostki serka topionego złoty ementaler(200 g)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • kucharek
  • zielony pieprz świeżo mielony
  • cieniutkie paski cukini i marchewki do przybrania
  • listki piertuszki do przybrania

Sposób przygotowania:

Zupa z cukini Eli
Marchewke,pietruszkę i seler obrać,umyć i pokroić w plasterki.Z cukini odciąć końcówki,umyć i pokroić(bez obierania) w pół krążki.jarzyny i cukinię wrzucić do garnka,wlać 2.5-3 litry wody,dodać kostki bulionowe i gotować do miękkości.Do miękkich warzyw dodać serki pokrojone w kostkę,posiekaną natkę i wszystko razem zmiksować.Zmiksowaną zupę doprawić do smaku kucharkiem,zielonym pieprzem i chwilę pogotować.Zupę rozlać do talerzy i udekorować paskami cukini,marchewki i listkami natki pietruszki.Zupę można podawać na gorąco z grzankami lub na zimno,jako chłodnik z groszkiem ptysiowym.Smacznego!

Tagi:

cukinia