Sposób przygotowania:
Zupa z kurczaka z suszonym pomidorem i pasternaiETAP 1:
Kawałki kurczaka umyć, osuszyć i włożyć do garnka. Wlać ok. 3 litry wody. Posolić i zagotować. Zebrać szumowiny i dodać obrane warzywa.
Cebulę dodatkowo opalić. Włożyć pomidory, listki laurowe, ziele angielskie, jedną łyżkę majeranku i pieprz ziarnisty. Dodać ziarenka smaku. Ugotować do miękkości. Wyjąć warzywa i mięso, a zupę przecedzić.
Do zupy dodać przyprawę do flakow i resztę majeranku. Zagotować.
W tym czasie mięso oddzielić od kości i skór. Podzielić na małe kawałki i dodać do zupy. Marchewki, pasternak, seler i pietruszkę pokroić w kostkę i również dodać do zupy. Gotować razem kilka minut.
Podawać z pieczywem.