Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zupa z maślanki i śliwek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zupę tą najlepiej podawać z grzankami lub biszkoptami. Smakuje wyśmienicie

Zupa z maślanki i śliwek

Składniki:

Zupa z maślanki i śliwek

 

  • 1 l maślanka,
  • 20 dag śliwki suszone,
  • 1 łyżka mąka,
  • 5 łyżek cukier,
  • 2 łyżeczki cukier wanilinowy,
  • do smaku cynamon,
  • do smaku Sól

 

Sposób przygotowania:

Zupa z maślanki i śliwek
Śliwki namoczyć w 2 szklankach wody, następnie ugotować. Przetrzeć przez sito, dodać do wywaru. Mąkę rozmieszać w odrobinie wody wlać do przecieru, połączyć z maślanką zagotować. Przyprawić do smaku cynamonem, cukrem, cukrem pudrem i solą.

Tagi:

śliwki