Caroline

Caroline

Kucharz
[Przepisów: 10]

Zupa z wiśni na czerwonym winie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Słodka zupa na deser. Ma intensywny czerwony kolor, dlatego elegancko wygląda podawana w białych kokilkach.

Zupa z wiśni na czerwonym winie

Składniki:

Zupa z wiśni na czerwonym winie

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa z wiśni na czerwonym winie
1. Zagotuj wino w garnku z grubym dnem, i odparuj gotując około 10 minut. 2. Umyj wiśnie i odsącz je z wody. Usuń pestki. (Możesz też użyć owoców mrożonych i wydrylowanych. 3. Do gorącego wina wsyp cukier i dodaj miód. 4. Rozpuść mąkę kukurydzianą w kilku łyżkach zimnej wody i energicznie wymieszaj z winem. 5. Trzymaj na ogniu jednocześnie ubijając ok. minuty, żeby zupa zgęstniała. 6. Dodaj wiśnie. Kiedy całość zacznie się ponownie gotować, zdejmij garnek z ognia. 7. Serwuj zupę schłodzoną, z lodówki, w której powinna przebywać co najmniej godzinę. 8. Przed podaniem udekoruj listkami mięty.