paolineczka

paolineczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Zupa nic - smak dzieciństwa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zupa nic - zupa mleczna z dodatkiem wanilii, zagęszczana żółtkiem. Podawana z piankami z białek. Zupa ma wspaniały smak.

Zupa nic - smak dzieciństwa

Składniki:

Zupa nic - smak dzieciństwa

 

Sposób przygotowania:

Zupa nic - smak dzieciństwa
1. Jajka polewamy wrzątkiem przez ok 30sekund. Przelewamy zimną wodą

2. Białka oddzielamy od żółtek

3. Do białek dodajemy 2 łyżki cukru i ubijamy całość na sztywną masę

4. Do żółtek dodajemy 2 łyżki cukru i ucieramy do momentu, aż cukier się rozpuści

5. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz naciętą laskę wanilli.

6. Mleko gotujemy na wolnym ogniu, nie dopuszczając do jego zagotowania.

7. Gdy mleko będzie już ciepłe za pomocą łyżki nakładamy partiami pianę z białek. Gotujemy z każdej strony po 1 minucie. Zbieramy pianki łyżką cedzakową i układamy na talerzu

8. Mleka odstawiamy z gazu, wyjmujemy wanilie. Cały czas mieszając widelcem wlewamy powoli żółtka z cukrem. Gdy dodamy wszystie żółka. Ponownie stawiamy mleko na gazie. Cały czas mieszając gotujemy ok 2 min uważając by żółtko się nie ścieło

9. Na talerz wylewamy zupę i ukłądamy pianki z białek

Tagi:

jajko jajka