Sposób przygotowania:
Zupa nic - smak dzieciństwa
1. Jajka polewamy wrzątkiem przez ok 30sekund. Przelewamy zimną wodą
2. Białka oddzielamy od żółtek
3. Do białek dodajemy 2 łyżki cukru i ubijamy całość na sztywną masę
4. Do żółtek dodajemy 2 łyżki cukru i ucieramy do momentu, aż cukier się rozpuści
5. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz naciętą laskę wanilli.
6. Mleko gotujemy na wolnym ogniu, nie dopuszczając do jego zagotowania.
7. Gdy mleko będzie już ciepłe za pomocą łyżki nakładamy partiami pianę z białek. Gotujemy z każdej strony po 1 minucie. Zbieramy pianki łyżką cedzakową i układamy na talerzu
8. Mleka odstawiamy z gazu, wyjmujemy wanilie. Cały czas mieszając widelcem wlewamy powoli żółtka z cukrem. Gdy dodamy wszystie żółka. Ponownie stawiamy mleko na gazie. Cały czas mieszając gotujemy ok 2 min uważając by żółtko się nie ścieło
9. Na talerz wylewamy zupę i ukłądamy pianki z białek
2. Białka oddzielamy od żółtek
3. Do białek dodajemy 2 łyżki cukru i ubijamy całość na sztywną masę
4. Do żółtek dodajemy 2 łyżki cukru i ucieramy do momentu, aż cukier się rozpuści
5. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz naciętą laskę wanilli.
6. Mleko gotujemy na wolnym ogniu, nie dopuszczając do jego zagotowania.
7. Gdy mleko będzie już ciepłe za pomocą łyżki nakładamy partiami pianę z białek. Gotujemy z każdej strony po 1 minucie. Zbieramy pianki łyżką cedzakową i układamy na talerzu
8. Mleka odstawiamy z gazu, wyjmujemy wanilie. Cały czas mieszając widelcem wlewamy powoli żółtka z cukrem. Gdy dodamy wszystie żółka. Ponownie stawiamy mleko na gazie. Cały czas mieszając gotujemy ok 2 min uważając by żółtko się nie ścieło
9. Na talerz wylewamy zupę i ukłądamy pianki z białek