Zsa Zsa

Zsa Zsa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

zupa ze świeżych pomidorów,

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Coś zupełnie innego niż zwykła pomidorówka!

zupa ze świeżych pomidorów, Więcej zdjęć (4)

Składniki:

zupa ze świeżych pomidorów,

 

  • proporcje na 6 dużych porcji:
  • 2 marchewki
  • 1 seler
  • 1 pietruszka
  • połowa cebuli
  • 8 dużych pomidorów ( ja użyłam odmiany bawole serce)
  • pieprz,sól
  • papryka ostra
  • 3 ząbki czosnku

 

 

Sposób przygotowania:

zupa ze świeżych pomidorów,
Włoszczyznę obieramy, kroimy w kawałki, wrzucamy do garnka razem z połowa cebuli. Wlewamy 2 litry wody. Gotujemy warzywa do miękkości, następnie miksujemy. Wlewamy masę z powrotem do bulionu. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kawałki, miksujemy, wlewamy do zupy. Wyciskamy do środka czosnek i gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Jeśli wyjdzie za gęsta dodajemy wody.Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dekorujemy listkami bazylii.
zupa ze świeżych pomidorów,
Proponuję ugotować zupę na bulionie warzywnym, będzie miała lżejszy, nietłusty smak.
zupa ze świeżych pomidorów,
Pomidory podobnie jak pozostałe warzywa wykorzystane w zupie miksujemy.
zupa ze świeżych pomidorów,
Czosnek nada zupie pikantności i podkreśli smak pomidorów.

Tagi:

pomidory