iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Babeczki z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Przepis na babeczki znaleziony w sieci z małymi zmianami co moim zdaniem wychodzą im na plus, polecam szybki, prosty i pyszny deser.

Babeczki z serem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babeczki z serem

ciasto:

nadzienie:

  • 25 dag białego sera
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżka budyniu waniliowego ( proszku)
  • 2 łyżki rodzynek

kruszonka:

Sposób przygotowania:

Babeczki z serem

ETAP 1:

Babeczki z serem
Ciasto musi być dobrze wyrośnięte wtedy jest najlepsze.

Masło stopić i przestudzić, mleko lekko podgrzać. Do miski przesiać mąkę i wymieszać z cukrem, drożdżami oraz szczyptą soli.

Do suchych składników dodać ciepłe mleko, sok cytrynowy oraz jajka i zacząć zagniatać w trakcie dodać masło i wyrobić gładkie ciasto, następnie posypać ciasto delikatnie mąką, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Babeczki z serem
Biały ser dosłodzić pod swój smak i wymieszać.

Biały ser utrzeć z cukrem w trakcie dodać proszek budyniowy i na koniec rodzynki ( ja ich wcześniej nie moczyłam)

Kruszonka:
Masło rozcierać z cukrem i mąka do momentu uzyskania sypkiej kruszonki.

ETAP 3:

Babeczki z serem
Placuszki spłaszczyć i lekko rozciągnąć.

Wyrośnięte ciasto wyjąć na podsypany mąką blat, utoczyć wałek i pociąć na 12 porcji z każdej porcji uformować placuszek,

ETAP 4:

Babeczki z serem
Ser ułożyć na placuszkach.

ułożyć na nim porcję nadzienia i zwinąć tak, aby nadzienie było w środku.

ETAP 5:

Babeczki z serem

Formę do muffin wyłożyć papilotkami i ułożyć w nich uformowane bułeczki, miejscem sklejania na dno. Bułeczki po wierzchu posmarować jajkiem i posypać kruszonką, odstawić do podrośnięcia.

Piec w temp. 180 st około 25 minut.