Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Słone babeczki z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Słone, lekko cebulowe, chrupiące babeczki możemy podać jako przystawki. Podając do nich surówkę mamy gotowe danie.

Słone babeczki z pieczarkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Słone babeczki z pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Słone babeczki z pieczarkami
Miksujemy wszystkie suche składniki na ciasto. Następnie dodajemy smalec i resztę składników oraz łyżkę wody. Gdy masa zaczyna się zbijać, przekładamy do miski lub na blat i szybko zagniatamy kulę ciasta. Gotowe zawijamy w folię i schładzamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy na niej cebulę. Gdy ta się zeszkli dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy do miękkości grzybów. Na koniec doprawiamy solą, pierzem i majerankiem, dodajemy również drobno posiekane orzechy. Foremki wysmarowane tłuszczem i wysypane mąką wylepiamy ciastem.Każdą taką babeczkę napełniamy do równości nadzieniem. Pieczemy w 180 stopniach 25-30 min. Gdy brzegi babeczek się zarumienią, wyłączamy piekarnik i dekorujemy serem oraz pomidorkami. Zostawiamy jeszcze w gorącym piekarniku jakieś 10 min.
Słone babeczki z pieczarkami
Oczyszczone pieczarki kroimy w paski i podsmażamy na maśle.
Słone babeczki z pieczarkami
Wysmarowane foremki wylepiamy schłodzonym ciastem.
Słone babeczki z pieczarkami
Nadzienia nakładamy tyle aby było równo z ciastem.