Sposób przygotowania:
Drożdżówki z seremEtap 1: Ciasto
Mleko podgrzać. W misce rozetrzeć drożdże z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe mleko oraz 3 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić rozczyn w ciepłe miejsce.
Masło roztopić, ostudzić.Do przesianej mąki wlać zaczyn, dodać roztrzepane jajko, masło, sól, wodę i pozostałą część cukru. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.
Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1 godz.
Etap 2: Nadzienie
Masło roztopić i wystudzić. W blenderze utrzeć żółtka z cukrem i wanilią na gładką masę, kolejno dodać twaróg i razem wymiksować.
Na końcu dodać masło i wymieszać z serem.
Etap 3:
Na stolnicy lekko podsypanej mąką rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm. Okrągłym naczyniem wycinać kółka, a mniejszym robić zagłębienie. (Ja do wycięcia kółek wykorzystałam pucharek do lodów, a nóżką zrobiłam wgłębienia).
Etap 4:
Kółka z ciasta układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi posmarować żółtkiem, a w środek wypełnić nadzieniem serowym na które kłaść po łyżce frużeliny wiśniowej. Odstawić ponownie na 20 min. w ciepłe miejsce. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 20 minut. Ostudzić na kratce.
Inspiracja: Seria 100. Potrawy z ciasta drożdżowego.