Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Drożdżówki z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 17
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Miękkie, puszyste i delikatne drożdżówki z serem, wzbogacone o dodatek frużeliny wiśniowej. Niebo w gębie!

Drożdżówki z serem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżówki z serem

Ciasto:

Nadzienie:

  • 30 dag półtłustego sera białego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • frużelina wiśniowa

Dodatkowo:

  • żółtko do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z serem

Etap 1: Ciasto

Drożdżówki z serem
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto.

Mleko podgrzać. W misce rozetrzeć drożdże z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe mleko oraz 3 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić rozczyn w ciepłe miejsce.

Masło roztopić, ostudzić.Do przesianej mąki wlać zaczyn, dodać roztrzepane jajko, masło, sól, wodę i pozostałą część cukru. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.

Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1 godz.

Etap 2: Nadzienie

Drożdżówki z serem
Z sera, żółtek, cukru i masła przygotować nadzienie.

Masło roztopić i wystudzić. W blenderze utrzeć żółtka z cukrem i wanilią na gładką masę, kolejno dodać twaróg i razem wymiksować.

Na końcu dodać masło i wymieszać z serem.

Etap 3:

Drożdżówki z serem
Ciasto rozwałkować na ok. 1cm, wyciąć kółka.

Na stolnicy lekko podsypanej mąką rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm. Okrągłym naczyniem wycinać kółka, a mniejszym robić zagłębienie. (Ja do wycięcia kółek wykorzystałam pucharek do lodów, a nóżką zrobiłam wgłębienia).

Etap 4:

Drożdżówki z serem
Brzegi posmarować żółtkiem, środek zapełnić nadzieniem.

Kółka z ciasta układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi posmarować żółtkiem, a w środek wypełnić nadzieniem serowym na które kłaść po łyżce frużeliny wiśniowej. Odstawić ponownie na 20 min. w ciepłe miejsce. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 20 minut. Ostudzić na kratce.

Inspiracja: Seria 100. Potrawy z ciasta drożdżowego.