Sposób przygotowania:
Drożdżowe bułeczki z rabarbaremETAP 1:
Ciasto
Mleko cukier, cukier wanilinowy i masło -rozpuścić nie gotować. Do miski wsypać mąkę, jajka, drożdże, sól. Zagnieść ciasto stopniowo dodając wystudzone mleko z cukrami i masłem. Miskę z ciastem przykryć ścierką, pozostawić do wyrośnięcia ciasta.
ETAP 2:
Kruszonka:
W misce wymieszać cukier, mąkę, dodać masło i dokładnie rozcierać palcami do momentu uzyskania kruszonki.
ETAP 3:
Rabarbar pokroić w kostkę. Połowę rabarbaru podsmażyć na patelni z wodą, cukrem i cukrem wanilinowym do momentu uzyskania konsystencji marmolady.
ETAP 4:
Gdy ciasto wyrośnie przełożyć na stolnicę, rozwałkować, i wyciąć wykrawaczem bułeczki o dowolnym kształcie. Na każdą bułeczkę wyłożyć marmoladę z rabarbaru, posmarować brzegi bułeczek rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką i drugą połową rabarbaru.
ETAP 5:
Bułeczki piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 25 minut, do momentu aż się zarumienią.