EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 264]

Drożdżowe bułeczki z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Sezon na rabarbar trwa, ja polecam deser w postaci drożdżowych bułeczek z rabarbarem. Rabarbar jest niskokaloryczny, dlatego osoby dbające o linię mogą sobie pozwolić na odrobinę słodkiej rozkoszy.

Drożdżowe bułeczki z rabarbarem

Składniki:

Drożdżowe bułeczki z rabarbarem

 

  • Ciasto:

 

 

  • Kruszonka:

 

 

  • Dodatkowo:

 

  • 500g rabarbaru
  • 3 łyżki wody
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • oliwa do smarowania blachy do pieczenia

Sposób przygotowania:

Drożdżowe bułeczki z rabarbarem

ETAP 1:

Drożdżowe bułeczki z rabarbarem
po wyrośnięciu wycinać bułeczki na kształt kwiatka

Ciasto
Mleko cukier, cukier wanilinowy i masło -rozpuścić nie gotować. Do miski wsypać mąkę, jajka, drożdże, sól. Zagnieść ciasto stopniowo dodając wystudzone mleko z cukrami i masłem. Miskę z ciastem przykryć ścierką, pozostawić do wyrośnięcia ciasta.

ETAP 2:

Kruszonka:
W misce wymieszać cukier, mąkę, dodać masło i dokładnie rozcierać palcami do momentu uzyskania kruszonki.

ETAP 3:

Drożdżowe bułeczki z rabarbarem
rabarbar pokrojony przesmażyć i dokładnie wymieszać

Rabarbar pokroić w kostkę. Połowę rabarbaru podsmażyć na patelni z wodą, cukrem i cukrem wanilinowym do momentu uzyskania konsystencji marmolady.

ETAP 4:

Drożdżowe bułeczki z rabarbarem
na każdej bułce ułożyć rabarbar i wstawić do piekarnika

Gdy ciasto wyrośnie przełożyć na stolnicę, rozwałkować, i wyciąć wykrawaczem bułeczki o dowolnym kształcie. Na każdą bułeczkę wyłożyć marmoladę z rabarbaru, posmarować brzegi bułeczek rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką i drugą połową rabarbaru.

ETAP 5:

Bułeczki piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 25 minut, do momentu aż się zarumienią.