zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2335]

Kremowe rurki dla łasuchów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Pyszne rurki z kremem to świetna słodkość dla dzieci i nie tylko. Jako, że Dzień Dziecka zbliża się wielkimi krokami to może zrobicie je swoim pociechom. Albo tatusiowie przygotują je z dziećmi na zbliżający się Dzień Matki ?

Kremowe rurki dla łasuchów Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kremowe rurki dla łasuchów

 

Sposób przygotowania:

Kremowe rurki dla łasuchów
W misie robota z nożem do siekania umieścić składniki na ciasto i siekać aż wszystko się połączy. Ciasto wyjąć z misy, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę.

Gdy ciasto się chłodzi ugotować budyń. 2/3 mleka zagotować w garnku z cukrem a resztę mleka wymieszać z żółtkiem i mąkami.

Gdy mleko się zagotuje wlać do niego mieszankę i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia. Gotowy zakryć szczelnie folią spożywczą i wystudzić.

Po upływie potrzebnego czasu wyjąc ciasto z lodówki, podzielić na dwie części i wałkować na prostokątne placki o grubości około 1,5 mm.

Foremki do rurek natłuścić olejem. Placek pociąć radełkiem lub nożem na 10 pasków i nawijać każdy na foremkę zaczynając od węższej strony do szerszej tak aby ciasto nachodziło na siebie.

Foremkę z ciastem tak chwycić aby łączenie było na górze i obtoczyć rurkę w cukrze a potem łączeniem do dołu układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Tak samo zrobić z drugą porcją ciasta.

Rurki piec około 15-17 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczone wystudzić i zdjąć z foremek

Miękkie masło utrzeć na puch i dodawać do niego porcjami budyń, mieszać aż masa będzie gładka. Za pomocą szprycy napełnić rurki kremem. Smacznego. 
Kremowe rurki dla łasuchów
na foremki nawijać paski ciasta i obtoczyć w cukrze
Kremowe rurki dla łasuchów
upieczone rurki wystudzić i przygotować krem.

Tagi:

krem ciastka