Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Cynamonowe babeczki z jabłkami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Babeczki z cynamonową nutką, powidłami śliwkowymi i jabłkami są wyśmienite i są prawdziwą ozdobą stołu.

Cynamonowe babeczki z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cynamonowe babeczki z jabłkami

 

  • 2 szkl mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 5 dag sera twarogowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżka spirytusu
  • 6-7 łyżek powideł śliwkowych
  • 6-7 czerwonych jabłek

 

Sposób przygotowania:

Cynamonowe babeczki z jabłkami
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i dokładnie posiekać. Następnie wsypać cynamon, cukier puder, dodać zmiksowany lub przemielony w maszynce ser twarogowy, żółtka, spirytus i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.



Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5-6 mm i wykleić przygotowane foremki babeczek. Do każdej foremki z ciastem włożyć łyżeczkę powideł. Umyte jabłka ze skórką przekroić na połówki, nożem lub obieraczką do warzyw kroić cienkie plasterki. Układać na powidełkach wewnątrz foremek w taki sposób aby utworzyć różyczki. Foremki z babeczkami ułożyć na blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 15-20 minut w temp 180 stopni.
Cynamonowe babeczki z jabłkami
Z mąki masła i pozostałych składników zagnieść ciasto
Cynamonowe babeczki z jabłkami
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyklejać foremki babeczek
Cynamonowe babeczki z jabłkami
Do każdej babeczki włożyć powidła i ułożyć na blaszce
Cynamonowe babeczki z jabłkami
Jabłka ze skórką pokroić na plasterki i układać różyczki wewnątrz babeczek