Habibi & Cats

Habibi & Cats

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 203]

Budyń kokosowy (bez mleka krowiego)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Budyń jest bardzo wdzięcznym deserem, ponieważ można go przygotować w różnorodnych smakach, z wieloma dodatkami oraz podać na gorąco, w temperaturze pokojowej albo po schłodzeniu.

Budyń kokosowy (bez mleka krowiego)

Składniki:

Budyń kokosowy (bez mleka krowiego)

 

  • mleczko kokosowe 1 puszka
  • mleko chude 1/2 szkl.
  • skrobia kukurydziana 3 łyżki
  • cukier do smaku
  • banan 2 średnie

Sposób przygotowania:

Budyń kokosowy (bez mleka krowiego)
Przed otworzeniem puszki z mlekiem kokosowym trzeba zawartość opakowania dokładnie wytrzepać, aby połączyć warstwy rozdzielające się podczas dłuższego przeć.

Puszkę otworzyć, mleczko kokosowe wlać do rondelka i zagotować.

W tym czasie w chudym mleku rozprowadzić skrobię kukurydzianą.

Banany obrać i pokroić w kostkę. Gorące mleko kokosowe osłodzić do smaku i dodać banany. Wlać zawiesinę z mleka i skrobi, gotować stale mieszając, aż budyń zgęstnije.

Przelać do salaterek oplukanych zimną wodą.

Podawać na ciepło lub na zimno.

Tagi:

deser budyń