Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Śliwkowiec z budyniem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Do niedzielnej kawusi jak znalazł, pyszne ciasto ze śliwkami i budyniem. Można przygotować takie ciasto z różnymi owocami. Przepis zaczerpnięty z internetu.

Śliwkowiec z budyniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śliwkowiec z budyniem

ciasto

  • margaryna - 250 g
  • żółtka jaj - 2 szt
  • jajko - 1 szt
  • mąka - 4 szkl pełne
  • cukier - 1/2 szkl
  • śmietana 24 % - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia- 1,5 łyżeczki

budyń :

  • budyń śmietankowy - 3 opak bez cukru
  • mleko - 5 szkl
  • cukier - 4 łyżki

dodatkowo :

  • śliwki
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Śliwkowiec z budyniem
Śliwki, umyć, wypestkować, osączyć na sicie. Kruche ciasto : Mąkę przesiać z proszkiem do miski. Do mąki dodać posiekaną margarynę i pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto. Podzielić ciasto na 2 części, włożyć do lodówki na 60 minut. Blachę o wymiarach 40x26 wysmarować tłuszczem, wylepić ciastem dno blachy. Na cieście ułożyć śliwki.

Budyń: Do garnka wlać 0,5 litra mleka, dodać cukier , zagotować. W pozostałym mleku, rozmieszać budynie, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia budyniu. Wylać gorący budyń na śliwki.

Drugą część ciasta zetrzeć na tarce. Wstawić blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika do 180 stop. Piec przez 40 minut. Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. 
Śliwkowiec z budyniem
Z podanych składników przygotowano ciasto kruche
Śliwkowiec z budyniem
Śliwki zostały umyte osączone i wypestkowane
Śliwkowiec z budyniem
Połówki śliwek otworkami do góry zostały ułożone na cieście
Śliwkowiec z budyniem
Budyń został ugotowany i wylany na owoce