anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Wegański pasztet z selera i batatów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pasztet z batatów, selera i kaszy jaglanej bez dodatku jajek pięknie się kroi na plastry, nie kruszy, a dodatek oleju rzepakowego sprawia, że można go również rozsmarować na kromce chleba.

Wegański pasztet z selera i batatów Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Wegański pasztet z selera i batatów

 

  • seler - 300 g
  • batat - 300 g
  • olej rzepakowy – 100 ml
  • cebula - 1 szt.
  • kasza jaglana ugotowana – 3 szk.
  • mielone migdały – 100 g
  • czosnek – 3 ząbki
  • świeży imbir – 2 cm
  • sos sojowy – 3 łyżki
  • majeranek – 2 łyżeczki
  • natka pietruszki posiekana – 2 łyżki
  • mielona kolendra – 1/2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa świeżo mielona – do smaku
  • sól himalajska – do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony – do smaku

Sposób przygotowania:

Wegański pasztet z selera i batatów
Obraną, opłukaną i pokrojoną w piórka cebulę usmażyć na 2 łyżkach oleju rzepakowego. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, świeży imbir starty na tarce, majeranek, gałkę muszkatołową i mieloną kolendrę. Wymieszać i jeszcze przez chwilę smażyć.

Seler i bataty obrać, opłukać i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Wymieszać z usmażoną cebulą, dodać ugotowaną kaszę jaglaną i wymieszać.

Całość zmielić na średnich oczkach maszynki do mielenia lub rozdrobnić blenderem. Wlać pozostały olej, sos sojowy, dodać mielone migdały i drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i bardzo dokładnie wymieszać.

Masę przełożyć do dwóch foremek o pojemności 1/2 litra każda, wyrównać i posmarować cienką warstwą oleju.

Foremki wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec 40 minut. Upieczony pasztet odstawić do całkowitego wystudzenia.



*waga warzyw po obraniu
Wegański pasztet z selera i batatów
Cebulę pokroić i usmażyć na oleju rzepakowym.
Wegański pasztet z selera i batatów
Warzywa obrać, opłukać i zetrzec na tarce.
Wegański pasztet z selera i batatów
wszystkie składniki pasztetu dokładnie wymieszać.
Wegański pasztet z selera i batatów
Foremki z pasztetem wstawić do piekarnika.
Wegański pasztet z selera i batatów

Tagi:

warzywa