Sposób przygotowania:
Budyń z frużeliną wiśniową
1. W połowie mleka rozpuszczamy budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, następnie wlewamy rozpuszczony budyń i chwilę gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając.
2. Wiśnie myjemy i osuszamy, następnie drylujemy. Do kubka odlewamy powstały sok i rozpuszczamy w nim mąkę ziemniaczaną. Wiśnie przekładamy do garnka i zagotowujemy, wlewamy sok z mąką i zagotowujemy dosłownie kilka chwil do zgęstnienia. ( Wiśni nie można długo gotować, żeby nie były rozgotowane ).
3. Do wysokich szklanek nakładamy na przemian gorący budyń i wiśnie. Całość dekorujemy startą na tarce o dużych oczkach czekoladą.
4. Deser można podać od razu gorący po przygotowaniu lub zimny. Smacznego.
Rady: Z przepisu wyszło mi 3 takie porcje jak na zdjęciu.
2. Wiśnie myjemy i osuszamy, następnie drylujemy. Do kubka odlewamy powstały sok i rozpuszczamy w nim mąkę ziemniaczaną. Wiśnie przekładamy do garnka i zagotowujemy, wlewamy sok z mąką i zagotowujemy dosłownie kilka chwil do zgęstnienia. ( Wiśni nie można długo gotować, żeby nie były rozgotowane ).
3. Do wysokich szklanek nakładamy na przemian gorący budyń i wiśnie. Całość dekorujemy startą na tarce o dużych oczkach czekoladą.
4. Deser można podać od razu gorący po przygotowaniu lub zimny. Smacznego.
Rady: Z przepisu wyszło mi 3 takie porcje jak na zdjęciu.