lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Buraczki na zimę

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Trwa szał na przetwory więc robię póki mam chęć. Dziś marynowane buraczki idealne do zupy lub jako dodatek do ziemniaczków.

Buraczki na zimę Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Buraczki na zimę

Składniki:

  • buraczki starte 5 kg

 

  • szklanka octu 10%

 

  • w łyżki soli kamiennej niejodowanej do przetworów

 

  • ksylitol 1 szklanka

Dodatkowo

  • słoiki po 250 ml 16 szt

Sposób przygotowania:

Buraczki na zimę

Krok 1

Buraki myjemy odcinamy wiszące końcówki i wkładamy do garnka. Gotujemy do miękkości.

Krok 2

Po ugotowaniu buraki wkładamy do zimnej wody i obieramy je. Mielimy i przekładamy do dużej miski.

Krok 3

Do zmielonych buraków dodajemy cukier, sól i ocet. Mieszamy, zostawiamy najlepiej na 1-2 godzinki by przeszło smakiem. Możemy znowu popróbować czy podchodzi nam smak, jeśli tak to wkładamy do wyparzonych słoiczków 250 g tak aby były z pół centymetra od zakrętki i zakręcamy.

Krok 4

Pasteryzujemy od zagotowania koło 15 minut.

Buraczki na zimę 2016
Po ugotowaniu buraki wkładamy do zimnej wody i obieramy je.
Buraczki na zimę 2016
Mielimy i przekładamy do dużej miski. Będzie tego sporo.
Buraczki na zimę 2016
Do zmielonych buraków dodajemy cukier,sól i ocet.Mieszamy,zostawiamy najlepiej na 1-2 godzinki by przeszło smakiem.
Buraczki na zimę 2016
Możemy znowu popróbować czy podchodzi nam smak ,jeśli tak to wkładamy do wyparzonych słoiczków 250 g tak aby były z pół centymetra od zakrętki i zakręcamy.