Sposób przygotowania:
Buraczki na zimęKrok po kroku wykonanie :
Dokładnie myjemy buraki i obcinamy końcówki. Wkładamy buraki do garnka i zalewamy wodą, gotujemy ( w moim przypadku 2 godziny, buraków z 6 kg dobrze było jak nie trochę więcej, gar był wielki aluminiowy ). Po ugotowaniu przełożyłam buraki do zimnej wody, nałożyłam rękawiczki gumowe i szybko je obierałam, były gorące i parzyły ale wtedy najlepiej schodzi z nich skórka. Pokroiłam buraki jeszcze gorące w mniejsze kawałki do wielkiej michy wkładałam, cały czas w rękawiczkach. Mieliłam na średnich oczkach do michy wielkiej blaszanej. Dodałam ksylitol jedna szklankę wsypałam (w moim wykonaniu prosto z woreczka w którym miałam ksylitol). Dodałam ocet też jedną szklankę. Wsypałam soli i mieszałam do połączenia składników. Zostawiłam na dwie godziny by przeszły buraczki. Wkładałam do słoiczków, zakręcałam i pasteryzowałam od zagotowania wody z 8-10 minut :) Pyszne będą do zupy i do drugiego dania, przydadzą się też do śledzie w majonezie i ogóreczkiem kiszonym.