lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Buraczki na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Troszkę buraków zostało zrobionych . Powsadzałam w słoiczki takie mniejsze od dżemu . Będą na zimę jak znalazł , będę miała do zupy i do ziemniaczków .

Buraczki na zimę Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Buraczki na zimę

Składniki :

  • 5 kg buraków - już startych
  • 1 szklanka ksylitolu
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2 łyżki soli

Sposób przygotowania:

Buraczki na zimę

Krok po kroku wykonanie :

Dokładnie myjemy buraki i obcinamy końcówki. Wkładamy buraki do garnka i zalewamy wodą, gotujemy ( w moim przypadku 2 godziny, buraków z 6 kg dobrze było jak nie trochę więcej, gar był wielki aluminiowy ). Po ugotowaniu przełożyłam buraki do zimnej wody, nałożyłam rękawiczki gumowe i szybko je obierałam, były gorące i parzyły ale wtedy najlepiej schodzi z nich skórka. Pokroiłam buraki jeszcze gorące w mniejsze kawałki do wielkiej michy wkładałam, cały czas w rękawiczkach. Mieliłam na średnich oczkach do michy wielkiej blaszanej. Dodałam ksylitol jedna szklankę wsypałam (w moim wykonaniu prosto z woreczka w którym miałam ksylitol). Dodałam ocet też jedną szklankę. Wsypałam soli i mieszałam do połączenia składników. Zostawiłam na dwie godziny by przeszły buraczki. Wkładałam do słoiczków, zakręcałam i pasteryzowałam od zagotowania wody z 8-10 minut :) Pyszne będą do zupy i do drugiego dania, przydadzą się też do śledzie w majonezie i ogóreczkiem kiszonym.

Buraczki na zimę 2015
Po ugotowaniu przełożyłam buraki do zimnej wody , nałożyłam rękawiczki gumowe i szybko je obierałam
Buraczki na zimę 2015
Mieliłam na średnich oczkach do michy wielkiej blaszanej . Dodałam ksylitol jedna szklankę wsypałam
Buraczki na zimę 2015
Dodałam ocet też jedną szklankę i wymieszałam .
Buraczki na zimę 2015
Wsypałam soli i mieszałam do połączenia składników. Zostawiłam na dwie godziny by przeszły buraczki.