Sposób przygotowania:
Zapiekanka z bakłażanem- Parmigiana di melanzane
Bakłażany kroję, układam na sitku, posypuję solą i pozostawiam na pół godzinki, by puściły sok. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i podsmażam krótko cebulę i czosnek, dodaję passatę pomidorową, świeżą bazylię, sól i pieprz. Gotuję na małym ogniu ok 30 minut.
Bakłażany płukam, dobrze osuszam na papierowym ręczniku i grilluję je po dwie minutki z każdej strony. W niedużym naczyniu żaroodpornym układam: najpierw kilka łyżek sosu pomidorowego, warstwę zgrillowanego bakłażana, warstwę mozzarelli pokorojoną w plastry, ścieram parmezan. I tak do wykończenia składników (3-4 razy).
Na wierzchu zapiekanki posypuję serem i skrapiam oliwą. Zapiekam 40 minut w temperaturze 200 stopni. Nim pokroję odczekuję 15 minut.
Bakłażany płukam, dobrze osuszam na papierowym ręczniku i grilluję je po dwie minutki z każdej strony. W niedużym naczyniu żaroodpornym układam: najpierw kilka łyżek sosu pomidorowego, warstwę zgrillowanego bakłażana, warstwę mozzarelli pokorojoną w plastry, ścieram parmezan. I tak do wykończenia składników (3-4 razy).
Na wierzchu zapiekanki posypuję serem i skrapiam oliwą. Zapiekam 40 minut w temperaturze 200 stopni. Nim pokroję odczekuję 15 minut.