agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Buraczki na zimę w słoiczkach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne buraczki są szybką alternatywą na danie obiadowe

Buraczki na zimę w słoiczkach

Składniki:

Buraczki na zimę w słoiczkach

 

  • buraki 4 kg
  • sól 3 łyżki
  • cukier 4 łyżki
  • ocet 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Buraczki na zimę w słoiczkach
Wybrać buraczki jednej wielkości. Buraczki wyszorować pod wodą bieżącą, przełożyć do garnka, następnie wstawić je do gotowania w mundurkach. Gotować do miękkości. Następnie odcedzić, ostudzić i obrać ze skórki, po czym zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Przyprawić solą, cukrem, octem, wymieszać do rozpuszczenia przypraw. Następnie porcjować do słoików, ciasto ubijając, wytrzeć brzegi słoików. Szczelnie zamknąć słoiki i gotować pasteryzować przez około 30 minut. Wyjąć, położyć dnem do góry i ostudzić. Przenieść w chłodne i ciemne miejsce.

Tagi:

buraki