mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Buraczki na zimę

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne buraczki z octem na słodko

Buraczki na zimę

Składniki:

Buraczki na zimę

 

  • 3 kg burakow
  • 1 l wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 1 szczypta soli
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki oleju

Sposób przygotowania:

Buraczki na zimę
Zalewa: W garnku umieszczam wode, ocet, sól, cukier i olej, doprowadzam do zagotowania.
Buraki obieram z liści, następnie dokładnie szoruję, gotuję w skórce do miękkości w wodzie w garnku, pozostawiam do ostudzenia. Ostudzone buraki obieram ze skórki. Ścieram ugotowane buraki na tarce o grubych oczkach, następnie wkładam je do przygotowanych wcześniej słoików (wyparzonych i suchych). Buraczki zalewam gorącą zalewą, zakręcam słoiki i gotuję je około 30 minut.

Tagi:

buraki