agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Cake pops, czyli lizaki z ciasta

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Moje pierwsze cake pops, czyli lizaki z ciasta i mascarpone w polewie czekoladowej z posypką, które zachwyciły córę i wszystkie jej koleżanki!

Cake pops, czyli lizaki z ciasta

Składniki:

Cake pops, czyli lizaki z ciasta

 

  • ciasto ok 350 g
  • mascarpone 150 g
  • czekolada 1 tabliczka
  • posypka ozdobna
  • patyczki

Sposób przygotowania:

Cake pops, czyli lizaki z ciasta
* Ciasto- może być dosłownie każde. Czekoladowe, z dżemem, kruche. Ja użyłam babeczek , miałam ich ok 20 sztuk.

Ilość mascarpone jest orientacyjna. Z opakowania dużego 250 g zostało mi ok 1 1/2 łyżki. Ciasto- drobno porwać, pokroić, pokruszyć. Przełożyć do miski, dodać mascarpone, wymieszać.Powinna powstać jednolita kula. Ciasto nie powinno być zbyt mokre, inaczej będzie spadać z patyczków.

Z ciasta uformować kulki, wielkości troszkę większej niż orzech włoski. ułożyć na talerzyku i wstawić do zamrażarki. W tym czasie roztopić czekoladę w kąpieli wodnej - lub tak jak ja, po setce nieudanych prób roztopienia czekolady, użyłam gotowej polewy.

Zmrożone kulki nabijać na patyczki- użyłam specjalnych patyczków, ale można użyć takich do lodów, lub do szaszłyków. Gdy czekolada odrobinę przestygnie, zamaczać w niej kulki. Od razu posypywać kolorowymi posypkami. wstawić do lodówki do zastygnięcia. Smacznego:) Smacznego:)