Chłodnik ogórkowo-miętowy z grzankami

  • redakcja
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Chłodnik ogórkowo-miętowy z grzankami

Idealny, kiedy za oknem jest upalnie i duszno! Nasyci, a dzięki dodatkowi mięty przyjemnie orzeźwi.

Składniki:

Chłodnik ogórkowo-miętowy z grzankami

 

  • ogórki zielone – 700 g
  • czosnek – 1 ząbek
  • mięta – średni pęczek
  • szczypior – ½ pęczka
  • jogurt naturalny – 800 g
  • cukier – 1 płaska łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku
  • bagietka do odpieku (np. Dan Cake)

Sposób przygotowania:

Chłodnik ogórkowo-miętowy z grzankami
Ogórki obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, szczypiorek drobno pokrój. Posiekaj listki mięty - pamiętaj, aby zostawić kilka sztuk do dekoracji chłodnika.

Ogórki, czosnek, jogurt i miętę zmiksuj blenderem. Dopraw całość solą, pieprzem i cukrem do smaku. Dodaj szczypiorek i wymieszaj. Gotowy chłodnik wstaw do lodówki na ok. godzinę.

Bagietkę pokrój w kromki i zapiekaj w piekarniku do momentu, aż nabierze złocistego koloru. Bagietkę podawaj jako dodatek do chłodnika. Smacznego!