slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Chłodnik botwinkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na niezwykle aromatyczny chłodnik z botwinką. Aby chłodnik był bardziej sycący podałam go z makaronem.

Chłodnik botwinkowy

Składniki:

Chłodnik botwinkowy

 

  • pęczek botwinki
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta cukru
  • 1 średnia cukinia
  • 4 małe ogórki gruntowe
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka pokrojonego koperku
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Chłodnik botwinkowy
Botwinkę oczyszczamy, myjemy i drobno kroimy. Przekładamy do garnka, dodajemy sok z cytryny, cukier i szklankę wody. Gotujemy do miękkości i odstawiamy do ostudzenia.

Cukinię i ogórki myjemy i osuszamy a potem obieramy ze skórek.

Obrane warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach. Startą cukinię i ogórki przekładamy do miski.

Dodajemy jogurt naturalny, koperek i mieszamy. Następnie dodajemy ugotowaną botwinkę i mieszamy.

Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki. Podajemy schłodzone z makaronem.

Tagi:

zupa chłodnik