Sposób przygotowania:
Chłodnik ogórkowy
Ogórki gruntowe myjemy i osuszamy oraz ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Do miski wlewamy maślankę, dodajemy jogurt i odsączone z soku starte ogórki.
Następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach ogórki kiszone i dodajemy do pozostałych składników, mieszamy.
Do chłodnika dodajemy koperek, suszony czosnek i doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Wstawiamy chłodnik do lodówki. Podajemy schłodzony.
Do miski wlewamy maślankę, dodajemy jogurt i odsączone z soku starte ogórki.
Następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach ogórki kiszone i dodajemy do pozostałych składników, mieszamy.
Do chłodnika dodajemy koperek, suszony czosnek i doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Wstawiamy chłodnik do lodówki. Podajemy schłodzony.