Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Ciasteczka kruche-różowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rozpływające się w ustach kruche ciasteczka z różowym lukrem, przełożone marmoladą i obtoczone w wiórkach kokosowych są piękną dekoracją świątecznego stołu.

Ciasteczka kruche-różowe

Składniki:

Ciasteczka kruche-różowe

na ciasto:

na lukier:

  • Na lukier:
  • 1 białko
  • 15 dag cukru pudru
  • odrobinę czerwonego barwnika spożywczego
  • cukier różowy błyszczący

dodatkowo:

  • marmolada o smaku różanym
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Ciasteczka kruche-różowe
 Lukier: Białko utrzeć z cukrem pudrem na lśniącą masę,dodać odrobinę czerwonego barwnika spożywczego-zamieszać.

Mąkę przesiać z cukrem pudrem, posiekać z margaryną, dodać żółtka i skórkę startą z cytryny. Wyrobić gładkie ciasto. Na podsypanej lekko mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 4 mm.

Wykrawamy literatką kółeczka. Każde ciasteczko z wierzchu smarujemy przygotowanym różowym lukrem -pół polukrowanych ciasteczek posypujemy różowym cukrem błyszczącym.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 -190 stopni i pieczemy ok. 12-15 min.

Po upieczeniu ściągamy z blaszki, studzimy. Sklejamy po dwa ciasteczka pianą na zewnątrz-tak aby u góry było ciasteczko z cukrem różowym.

Boki ciasteczek delikatnie smarujemy marmoladą i obtaczamy w wiórkach kokosowych.