Piegusek z bakaliami

  • Przyjaciółka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Piegusek z bakaliami

Pyszne ciasto pełne smakowitych dodatków będących kwintesencją świąt! Orzechy włoskie, bakalie, mak - to wszystko kryje w sobie słodki piegusek!

Składniki:

Piegusek z bakaliami

 

  • 1/2 kostki margaryny
  • szklanka cukru
  • szklanka białek (ok. 7 sztuk)
  • szklanka mąki
  • szklanka suchego maku
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 dag bakalii (orzechy włoskie,morele, żurawina, rodzynki)
  • polewa czekoladowa
  • bakalie do dekoracji

Sposób przygotowania:

Piegusek z bakaliami
1. W misce wymieszaj: mąkę, mak i proszek do pieczenia. Margarynę rozpuść w rondelkui wystudź. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę.

2. Do ubitych białek dodawaj stopniowo, ciągle mieszając, sypkie składniki. Następnie dodaj przestudzoną margarynę i bakalie. Wszystko delikatnie wymieszaj.

3. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej. Piecz w temp. 180 st. C ok. 40 minut. Wystudzone ciasto polej polewą czekoladową i udekoruj bakaliami.