madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Ciasteczka owsiane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chrupiące ciasteczka jak nazwa wskazuje z dodatkiem płatków owsianych, pyszne zwłaszcza popijane mleczkiem.

Ciasteczka owsiane

Składniki:

Ciasteczka owsiane

 

  • 20 dag margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki brązowego cukru muscovado
  • 1 jajo
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli
  • 2,5 szklanki płatków owsianych ( górskie)

Sposób przygotowania:

Ciasteczka owsiane

ETAP 1:

Ciasteczka owsiane
Do kremu maslanego dodajemy kolejne składniki

Do miski miksera wkładamy masło , następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, a także muscovado i ucieramy na puszysty krem.

W następnej kolejności ucieramy z jajkiem i mąką zmieszaną z proszkiem, sodą i solą.

ETAP 2:

Ciasteczka owsiane
Do ciasta dodajemy płatki owsiane i mieszamy

Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy płatki owsiane, mieszamy aby połączyły się z ciastem.

ETAP 3:

Ciasteczka owsiane
Uformowane ciasto układamy na blasze z papierem

Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy pomiędzy nimi.

Dłonie można co jakiś czas zwilżyć wodą ponieważ ciasto się klei.

ETAP 4:

Ciasteczka owsiane
Ciatka pieczemy w temperaturze 150 stopni

Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni i pieczemy w nim ciastka przez 14 minut.

Po upieczeniu pozostawiamy na blasze aż całkowicie wystygną, dopiero wtedy zdejmujemy.