Sposób przygotowania:
Czarno-białe rogaliki z dżemem
Do miski wlewamy ciepłe mleko,dodajemy śmietanę i cukier, 2 łyżki mąki oraz drożdże, mieszamy aż składniki się połączą.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Masło rozpuszczamy na patelni. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy żółtko,rozpuszczone masło, cukier waniliowy i resztę mąki. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodajemy kakao. Każdą cześć wałkujemy. Na ciemne ciasto, kładziemy białe ostrożnie wałkujemy na kształt koła.
Wycinamy trójkąty, kładziemy po łyżeczce dżemu i zwijamy rogaliki od szerszej strony do wierzchołka.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Masło rozpuszczamy na patelni. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy żółtko,rozpuszczone masło, cukier waniliowy i resztę mąki. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodajemy kakao. Każdą cześć wałkujemy. Na ciemne ciasto, kładziemy białe ostrożnie wałkujemy na kształt koła.
Wycinamy trójkąty, kładziemy po łyżeczce dżemu i zwijamy rogaliki od szerszej strony do wierzchołka.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.