kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Czarno-białe rogaliki z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Małe czarno-białe rogaliki z dżemem, proponuje podać na śniadanie z kubkiem ciepłego mleka lub do porannej kawy.

Czarno-białe rogaliki z dżemem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Czarno-białe rogaliki z dżemem

 

  • 30 dag.mąki,
  • 3 dag drożdzy,
  • 10 dag.masła,
  • 1/2 szklanki śmietany 18%,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka kakao,
  • 5 łyżek mleka,
  • 1 cukier waniliowy,

Sposób przygotowania:

Czarno-białe rogaliki z dżemem
Do miski wlewamy ciepłe mleko,dodajemy śmietanę i cukier, 2 łyżki mąki oraz drożdże, mieszamy aż składniki się połączą. 

Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Masło rozpuszczamy na patelni. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy żółtko,rozpuszczone masło, cukier waniliowy i resztę mąki. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. 

Ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodajemy kakao. Każdą cześć wałkujemy. Na ciemne ciasto, kładziemy białe ostrożnie wałkujemy na kształt koła. 

Wycinamy trójkąty, kładziemy po łyżeczce dżemu i zwijamy rogaliki od szerszej strony do wierzchołka. 

Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Czarno-białe rogaliki z dżemem
rozczyn robimy z mleka, śmietany, cukru,mąki i drożdży
Czarno-białe rogaliki z dżemem
do rozczynu dodać resztę mąki, rozpuszczone masło, żółtko i cukier waniliowy
Czarno-białe rogaliki z dżemem
wyrobione ciasto na rogaliki z kakao i bez kakao
Czarno-białe rogaliki z dżemem
ciasto wałkujemy i kładziemy jasne na ciemne
Czarno-białe rogaliki z dżemem
kładziemy porcję dżemu i zwijamy małe czarno-białe rogaliki