iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Tanie faworki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Faworki chrupią po usmażeniu i cudnie pachną karnawałem do ich przygotowania nie potrzebujemy śmietany i ogromu żółtek, a i tak są pyszne.

Tanie faworki

Składniki:

Tanie faworki

 

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 5 łyżek maślanki naturalnej gęstej
  • 3 całe jajka
  • 1 żółtko jajka
  • 1 łyżka spirytusu

dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Tanie faworki
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać ze szczyptą soli i cukrem na środku zrobić dołek i dodać do niego maślankę, jajka i spirytus, zagnieść ciasto. Ciasto po zagnieceniu wyrabiać kilka minut, następnie schłodzić w lodówce około 2 godzin.

Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i pociąć wzdłuż na cienkie paseczki o szerokości 2 cm, następnie pociąć je na paski o długości około 10 cm i w każdym na środku zrobić małe nacięcie.

Jeden koniec paska z ciasta przełożyć przez nacięcie na środku i delikatnie przeciągnąć formując faworki.

Na głębszej patelni rozgrzać około 600 ml oleju i partiami smażyć na złoty kolor faworki po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem. 



Tagi:

faworki