Sposób przygotowania:
Tanie faworki
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać ze szczyptą soli i cukrem na środku zrobić dołek i dodać do niego maślankę, jajka i spirytus, zagnieść ciasto. Ciasto po zagnieceniu wyrabiać kilka minut, następnie schłodzić w lodówce około 2 godzin.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i pociąć wzdłuż na cienkie paseczki o szerokości 2 cm, następnie pociąć je na paski o długości około 10 cm i w każdym na środku zrobić małe nacięcie.
Jeden koniec paska z ciasta przełożyć przez nacięcie na środku i delikatnie przeciągnąć formując faworki.
Na głębszej patelni rozgrzać około 600 ml oleju i partiami smażyć na złoty kolor faworki po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i pociąć wzdłuż na cienkie paseczki o szerokości 2 cm, następnie pociąć je na paski o długości około 10 cm i w każdym na środku zrobić małe nacięcie.
Jeden koniec paska z ciasta przełożyć przez nacięcie na środku i delikatnie przeciągnąć formując faworki.
Na głębszej patelni rozgrzać około 600 ml oleju i partiami smażyć na złoty kolor faworki po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.
kuchenny świat