paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Ciasto z piccolo

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto o delikatnym smaku robione na musującym napoju piccolo, wspaniale smakuje z kawą lub herbatą.

Ciasto z piccolo Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z piccolo

 

  • jajka 4 szt
  • mąka 2,5 szkl
  • picollo (szampan dla dzieci) 3/4 szkl
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • olej 3/4 szkl
  • skórka z cytryny otarta
  • cukier 1/2 szkl

Sposób przygotowania:

Ciasto z piccolo
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną piane ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem, nie przerywając ucierania dodać porcjami mąkę i proszek do pieczenia.

Do ciasta powoli wlewać olej oraz szampana. Na koniec dodać pian z białek i delikatnie wymieszać aby piana połączyła się z ciastem.

Ciasto przelać do formy keksówki i piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni do suchego patyczka.
Ciasto z piccolo
Białka ubić na sztywną piane ze szczyptą soli.
Ciasto z piccolo
Żółtka utrzeć z cukrem, nie przerywając ucierania dodać porcjami mąkę i proszek do pieczenia.
Ciasto z piccolo
Do ciasta powoli wlewać olej oraz szampana.
Ciasto z piccolo
Na koniec dodać pian z białek i delikatnie wymieszać aby piana połączyła się z ciastem.