Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z truskawkami
Z mąki, 1,5 szklanki białego cukru, margaryny, smalcu, jajek, proszku do pieczenia i 1 łyżki cukru waniliowego zagnieść jednolite ciasto. Zagniecione ciasto podzielić na dwie części - jedną większą (2/3 całości), a drugą mniejszą (1/3 całości). Mniejszą część zawinąć w folię i schować do zamrażalnika. Większą częścią wylepić spód blaszki (o wymiarach 24x28) wyścielonej papierem do pieczenia, najwygodniej odrywać trochę ciasta i wylepiać nim spód. Opłukane i pozbawione szypułek truskawki pokroić w plastry i przełożyć je na wylepiony w blaszce spód ciasta. Pokrojone na spód ciasta truskawki obsypać 2 łyżkami białego cukru, 2 łyżeczkami cukru waniliowego i szczyptą imbiru. Wyjąć mniejszą część ciasta z zamrażalniki i zetrzeć ją na truskawki za pomocą tarki, ścierając ciasto na dużych oczkach tarki. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec je przez około 1 godzinę. Po upieczeniu ciasto odstawić do ostygnięcia, jak przestygnie posypać je cukrem pudrem przesianym przez siteczko.