Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kruche ciasto z kremem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ciasto przygotowałam na Światowy Dzień Pieczenia 19 maja. Wybrałam ciasto z listy, jednak dekorację zrobiłam prostszą.

Kruche ciasto z kremem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche ciasto z kremem

 

  • Ciasto:
  • 8 żółtek z jajek ugotowanych na twardo
  • 300 g palmy
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka starta z jednej cytryny
  • Krem:
  • 500 ml mleka
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 6 surowych żółtek
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 200 g palmy
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 szklanki mleka w proszku
  • Pomarańczowy karmel:
  • 100 g cukru
  • 2 pomarańcze
  • szczypta chili
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki wódki
  • Ganasz:
  • 200 g czekolady deserowej lub gorzkiej
  • 200 ml śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z kremem
Ciasto: Z 8 jajek ugotowanych na twardo wyjąć żółtka (białka wykorzystać inaczej, np. do sałatki). Żółtka przetrzeć przez sito. Dodać je do miękkiej palmy razem z cukrem pudrem i dokładnie utrzeć. Do kremu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i skórkę startą z cytryny. Dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą porcję ciasta piec osobno w średniej tortownicy (ok. 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej. Każdy placek piec w 160 stopniach przez ok. 15 minut (aż się lekko zrumienią). Każdy placek dobrze ostudzić. Krem: Do garnka wlać mleko (pół szklanki zostawić) i śmietanę, dodać do tego cukier. Doprowadzić do wrzenia. W pozostałym mleku rozmieszać mąkę ziemniaczaną, powoli wlewać do gotującego się płynu i cały czas mieszać. Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje (cały czas mieszać). Masę lekko przestudzić. Dodać do niej żółtka i wymieszać. Garnek z masą umieścić na większym garnku z gotującą się lekko wodą. Podgrzewać w kąpieli wodnej przez ok. 10 minut, ciągle mieszając. Masę ostudzić. Palmę dobrze utrzeć. Stopniowo dodawać do niej przestudzoną masę i cały czas ucierać. Na koniec dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać (można je pominąć). Jeden placek ciasta ułożyć w tortownicy. Rozsmarować na nim 1/4 porcji kremu. Na to położyć drugi placek ciasta, posmarować kremem. W ten sposób ułożyć wszystkie placki ciasta, za każdym razem smarując je kremem. Pomarańczowy karmel: Na suchą, rozgrzaną patelnię rozsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i zacznie zmieniać kolor na złoty. Do karmelu wlać sok wyciśnięty z pomarańczy. Przez chwilę podgrzewać na małym ogniu, co chwilę mieszając. Dodać chili i cynamon, wymieszać. Karmel zredukować o ok. 1/3 objętości, następnie lekko przestudzić. Dodać do niego alkohol, dokładnie wymieszać. Karmel ostudzić (tak, żeby był lekko ciepły). Karmelem polać ciasto, schłodzić w lodówce. Ganasz: Czekoladę posiekać. Śmietanę podgrzać (nie gotować). Do bardzo ciepłej śmietany wrzucić czekoladę. Mieszać, aż czekolada się rozpuści i dokładnie połączy ze śmietaną. Masę ostudzić. Ganasz polać na wyjęte z tortownicy ciasto. Schłodzić w lodówce. Ciasto dowolnie udekorować. Autorem przepisy na to ciasto jest cukiernik Josef Vich, który zamieścił go na liście ciast przygotowanej na Światowy Dzień Pieczenia. Ja lekko zmodyfikowałam przepis i pominęłam dekorację, która wg mnie to "wyższa szkoła".
Kruche ciasto z kremem
Jeden z czterech placków ciasta upieczony i odłożony do ostudzenia.
Kruche ciasto z kremem
Placek ciasta w tortownicy smarowany częścią kremu.
Kruche ciasto z kremem
Pomarańczowy karmel wylany na ciasto z kremem.
Kruche ciasto z kremem
Posiekana czekolada dodana do bardzo ciepłej śmietany.