Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z kremem
Ciasto: Z 8 jajek ugotowanych na twardo wyjąć żółtka (białka wykorzystać inaczej, np. do sałatki). Żółtka przetrzeć przez sito. Dodać je do miękkiej palmy razem z cukrem pudrem i dokładnie utrzeć. Do kremu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i skórkę startą z cytryny. Dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą porcję ciasta piec osobno w średniej tortownicy (ok. 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej. Każdy placek piec w 160 stopniach przez ok. 15 minut (aż się lekko zrumienią). Każdy placek dobrze ostudzić. Krem: Do garnka wlać mleko (pół szklanki zostawić) i śmietanę, dodać do tego cukier. Doprowadzić do wrzenia. W pozostałym mleku rozmieszać mąkę ziemniaczaną, powoli wlewać do gotującego się płynu i cały czas mieszać. Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje (cały czas mieszać). Masę lekko przestudzić. Dodać do niej żółtka i wymieszać. Garnek z masą umieścić na większym garnku z gotującą się lekko wodą. Podgrzewać w kąpieli wodnej przez ok. 10 minut, ciągle mieszając. Masę ostudzić. Palmę dobrze utrzeć. Stopniowo dodawać do niej przestudzoną masę i cały czas ucierać. Na koniec dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać (można je pominąć). Jeden placek ciasta ułożyć w tortownicy. Rozsmarować na nim 1/4 porcji kremu. Na to położyć drugi placek ciasta, posmarować kremem. W ten sposób ułożyć wszystkie placki ciasta, za każdym razem smarując je kremem. Pomarańczowy karmel: Na suchą, rozgrzaną patelnię rozsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i zacznie zmieniać kolor na złoty. Do karmelu wlać sok wyciśnięty z pomarańczy. Przez chwilę podgrzewać na małym ogniu, co chwilę mieszając. Dodać chili i cynamon, wymieszać. Karmel zredukować o ok. 1/3 objętości, następnie lekko przestudzić. Dodać do niego alkohol, dokładnie wymieszać. Karmel ostudzić (tak, żeby był lekko ciepły). Karmelem polać ciasto, schłodzić w lodówce. Ganasz: Czekoladę posiekać. Śmietanę podgrzać (nie gotować). Do bardzo ciepłej śmietany wrzucić czekoladę. Mieszać, aż czekolada się rozpuści i dokładnie połączy ze śmietaną. Masę ostudzić. Ganasz polać na wyjęte z tortownicy ciasto. Schłodzić w lodówce. Ciasto dowolnie udekorować. Autorem przepisy na to ciasto jest cukiernik Josef Vich, który zamieścił go na liście ciast przygotowanej na Światowy Dzień Pieczenia. Ja lekko zmodyfikowałam przepis i pominęłam dekorację, która wg mnie to "wyższa szkoła".
marietta