Sposób przygotowania:
Jesienne ciasto z winogronami poziomkowymi
Do miski przesiewamy obie mąki, proszek do pieczenia, dodajemy cukier . Do miski dodajemy olej, roztrzepane jajko z żółtkami. Całość mieszamy. Ciasto na tym etapie będzie miało grudkową konsystencję. Stopniowo dodajemy letnie mleko. Ciasto powinno być dosc gęste, ciężko spadające z łyżki.Myjemy i osuszamy winogrona. Boki tortowinicy smarujemy Margaryna Kasia i wysypujemy mąką kukurydzianą, dno wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na połowę. Jedną połowę ciasta rozsmarowyjemy na dnie tortownicy, wysypujemy połowę winogron, które z wierzchu posypujemy cukrem. Przykrywamy pozostałym ciastem. Na wierzch kładziemy resztę winogron. Posypujemy brązowym cukrem. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180° piekarnika i pieczemy przez okolo 60 minut. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika wykonujemy probę patyczkiem.