sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Jesienne ciasto z winogronami poziomkowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne jesienne ciasto z agramatycznymi poziomkowymi winogronami zaspokoi niejedno podniebienie. Dodana do ciasta maka kukurydziana nada mu charakter focacci.

Jesienne ciasto z winogronami poziomkowymi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jesienne ciasto z winogronami poziomkowymi

 

  • Skladniki na tortownice 24 cm
  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g. mąki kukrydzianej
  • 700g ciemnych winogron( u mnie poziomkowe)
  • 200 g cukru
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 1250 ml oleju( u mnie słonecznikowy)
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier brązowy do posypania wierzchu ciasta ą
  • 125 ml letniego mleka
  • margaryna/masko do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Jesienne ciasto z winogronami poziomkowymi
Do miski przesiewamy obie mąki, proszek do pieczenia, dodajemy cukier . Do miski dodajemy olej, roztrzepane jajko z żółtkami. Całość mieszamy. Ciasto na tym etapie będzie miało grudkową konsystencję. Stopniowo dodajemy letnie mleko. Ciasto powinno być dosc gęste, ciężko spadające z łyżki.Myjemy i osuszamy winogrona. Boki tortowinicy smarujemy Margaryna Kasia i wysypujemy mąką kukurydzianą, dno wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na połowę. Jedną połowę ciasta rozsmarowyjemy na dnie tortownicy, wysypujemy połowę winogron, które z wierzchu posypujemy cukrem. Przykrywamy pozostałym ciastem. Na wierzch kładziemy resztę winogron. Posypujemy brązowym cukrem. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180° piekarnika i pieczemy przez okolo 60 minut. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika wykonujemy probę patyczkiem.
Jesienne ciasto z winogronami poziomkowymi
Do miski przesiewamy obie mąki, proszek do pieczenia, dodajemy cukier
Jesienne ciasto z winogronami poziomkowymi
Do miski dodajemy olej, roztrzepane jajko z żółtkami. Całość mieszamy. Ciasto na tym etapie będzie miało grudkową konsystencję. Stopniowo dodajemy letnie mleko. Ciasto powinno być dosc gęste, ciężko spadające z łyżki.
Jesienne ciasto z winogronami poziomkowymi
Ciasto dzielimy na połowę. Jedną połowę ciasta rozsmarowyjemy na dnie tortownicy, wysypujemy połowę winogron, które z wierzchu posypujemy cukrem. Przykrywamy pozostałym ciastem.
Jesienne ciasto z winogronami poziomkowymi
.Na wierzch kładziemy resztę winogron. Posypujemy brązowym cukrem.