światzpiernika

światzpiernika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Czekoladowe trufle z rumem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Własnoręcznie robione czekoladowe trufle z odrobiną rumu, to idealny pomysł na słodkie rozpoczęcie weekendu.

Czekoladowe trufle z rumem

Składniki:

Czekoladowe trufle z rumem

 

  • 125 gramów czekolady deserowej
  • grudka masła
  • 2 łyżki rumu
  • 50 gramów wiórków kokosowych
  • 100 gramów pokruszonych herbatników
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki kakao

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowe trufle z rumem
Przygotowujemy kąpiel wodną do rozpuszczenia czekolady- na rondelku z wrzącą wodą kładziemy miseczkę. Czekoladę kruszymy na drobne kawałki, przez co szybciej się rozpuści, po czym wrzucamy do miseczki. Dodajemy odrobinkę masła i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Kiedy czekolada będzie już płynna, zdejmujemy ją z ognia, dodajemy rum, wiórki kokosowe, pokruszone herbatniki i cukier puder. Herbatniki możemy pokruszyć przy użyciu blendera lub rozwałkować przez ściereczkę. Całość dokładnie ucieramy, zaś jeśli masa jest za sucha, możemy dolać mleka. Z tak przygotowanej masy formujemy kulki i obtaczamy w kakao. Przed podaniem dobrze jest schłodzić nasze trufle.

Tagi:

czekolada