Sposób przygotowania:
Czekoladowa trufla wg Alex
Gorzką czekoladę, ja użyłam 65%, połamać na kawałki i umieścić w metalowej misce. Dodać masło pokrojone na kawałki, miskę postawić na garnku z gotującą się woda tak, aby miska nie dotykała wody. Mieszać od czasu do czasu aż masa będzie jednolita. Ostudzić.Do rozpuszczonej czekolady dodać wódkę pomarańczową, zamieszać. W drugiej misce utrzeć jajka z cukrem na puszysto. Można zamiast cukru waniliowego dodać zwykły cukier i ekstrakt waniliowy. Następnie cienką strużką wlewać czekoladę, cały czas miksując. Na koniec wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170stopni i piec około 30 minut. Najlepiej smakuje podane z bita śmietaną i owocami. Zdjęcie nie oddaje konsystencji ciasta, jest intensywne, ale nie ciężkie jak ciasta typu brownie. Rozpływa się w ustach.