reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Batoniki typu BOUNTY

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Nie będę pisać ze smakują tak jak te ze sklepu, bo smakują nieco inaczej- przede wszystkim są mniej słodkie i bez konserwantów.

Batoniki typu BOUNTY

Składniki:

Batoniki typu BOUNTY

 

  • 250 g wiórków kokosowych

 

  • 75 g cukru

 

 

  • 250 g mleczka kokosowego

 

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Batoniki typu BOUNTY

przygotowanie masy kokosowej

Batoniki typu BOUNTY
pilnujemy cały czas, żeby kokos sie nie przypalił

Mleczko kokosowe delikatnie otwieramy i ściągamy gęstą śmietankę, potem dopiero dopełniamy wodą do odpowiedniej wagi.

Mleczko podgrzewamy wraz z masłem i cukrem do rozpuszczenia, potem dodajemy kokos i cały czas mieszając czekamy aż płyn się wchłonie, ale nie zagotowujemy.

formowanie

Batoniki typu BOUNTY
Masę mocno uciskamy w rekach i nadajemy jej formę walca

Masę studzimy.

W rękach mocno ugniatamy porcje ( u mnie łyżka) masy i formujemy wałeczki.

Przygotowane porcje wkładamy do lodówki na 2-4 godziny, aż stężeją.

czekolada

Batoniki typu BOUNTY
czekoladę podlewamy mlekiem rozpuszczamy nad kąpiela wodną

Czekoladę dzielimy na kawałki, dolewamy mleko i rozpuszczamy nad kąpielą wodną.

Jeżeli polewa będzie za gęsta można dodać jeszcze łyżkę mleka.

oblewanie

Batoniki typu BOUNTY
oblane czekoladą odstawiamy na kratkę i pozostawiamy do wystudzenia

Pojedynczo zanurzamy/ obtaczamy batoniki w czekoladzie i przekładamy na kratę kuchenną,

Gdy czekolada wystygnie i stężeje przekładamy do pudełka i przechowujemy w lodówce.