SUPERPRZEPIS

Czekoladowy tort rocznicowy

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Czekoladowy tort rocznicowy Więcej zdjęć (5)

Czekoladowy tort mojej Mamy na moją rocznicę ślubu- pyszny :)

Składniki:

Czekoladowy tort rocznicowy

 

  • ciasto czekoladowe do przełożenia
  • krem czekoladowy
  • konfitura borówkowa
  • 3 łyżki kawy mielonej
  • 5 dag rodzynek królewskich
  • 3 dag dobrej margaryny lub masła
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • bakalie do dekoracji

Sposób przygotowania:

Czekoladowy tort rocznicowy
Ciato przygotowujemy zgodnie z przepisem: https://gotujmy.pl/czekoladowe-ciasto-do-przelozenia-kremem,przepisy,141753.html , studzimy. Krem wykonujemy wg przepisu zamieszczonego tutaj: https://gotujmy.pl/krem-czekoladowy-,przepisy,141751.html . Kawę zaparzamy 200 ml wrzącej wody, studzimy. Wystudzone ciasto kroimy na 3 krążki. Krążek ciasta nasączamy kilkoma łyżkami wywaru kawowego i smarujemy konfiturą borówkową. Na konfiturę nakładamy połowę kremu czekoladowego, wyrównujemy powierzchnię. Przykrywamy drugim krążkiem ciasta, również nasączonym kawą. Do pozostałego kremu dodajemy 5 dag rodzynek i smarujemy ciasto. Przykrywamy ostatnim krążkiem ciasta, które nasączamy odrobiną wywaru kawowego. Wkładamy na 30 minut do lodówki. Czekoladę rozpuszczamy w 3 dag margaryny lub masła i smarujemy ciasto. Przybieramy bakaliami. Podajemy, gdy czekolada całkowicie zastygnie.
Czekoladowy tort rocznicowy
Tort w przekroju- na szczęście udało mi się zrobić zdjęcia, bo bardzo szybko zniknął.
Czekoladowy tort rocznicowy
Ciato przygotowujemy zgodnie z przepisem: https://gotujmy.pl/czekoladowe-ciasto-do-przelozenia-kremem,przepisy,141753.html , studzimy.
Czekoladowy tort rocznicowy
Wystudzone ciasto kroimy na 3 krążki. Krążek ciasta nasączamy kilkoma łyżkami wywaru kawowego i smarujemy konfiturą borówkową.
Czekoladowy tort rocznicowy
Na konfiturę nakładamy połowę kremu czekoladowego, wyrównujemy powierzchnię. Przykrywamy drugim krążkiem ciasta, również nasączonym kawą. Do pozostałego kremu dodajemy 5 dag rodzynek i smarujemy ciasto. Przykrywamy ostatnim krążkiem ciasta, które nasączamy odrobiną wywaru kawowego.