monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1253]

Donuty batatowe z piekarnika bez tłuszczu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
  • KALORIE: 82
         
ocena: 5/5 głosów: 4

I kolejny karnawałowy, chociaż nie tylko karnawałowy,przysmak- pączki z dziurką czyli donuty. U mnie oczywiście wersja odrobinę zmieniona, ale również pyszna. Siostra moja nie mogła się od nich oderwać, zresztą moje dziewczynki też;)

Donuty batatowe z piekarnika bez tłuszczu Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Donuty batatowe z piekarnika bez tłuszczu

 

  • 350 g mąki
  • 15 g cukru
  • 200 g batata- waga po obraniu
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko
  • Szczypta soli
  • 50 ml mleka 1,5%
  • 1,5 opakowanie drożdży instant

Sposób przygotowania:

Donuty batatowe z piekarnika bez tłuszczu

ETAP 1:

Obranego batata pokroić w średniej wielkości kostkę. Przełożyć do garnka, zalać taką ilością wody, aby przykryła warzywo i ugotować do miękkości. Woda powinna całkowicie odparować, ale należy kontrolować aby batat się nie przypalił. Jeśli zajdzie konieczność, dodać odrobinę wody podczas gotowania. Ostudzić zupełnie i zmiksować na puree.

ETAP 2:

Donuty batatowe z piekarnika bez tłuszczu
połączyć mąkę z cukrem drożdżami i jajkiem

Do miski przesypać mąkę, dodać drożdże, cukier i sól. Wymieszać. Do małej miseczki wbić jajko i roztrzepać. Dodać do miski.

ETAP 3:

Donuty batatowe z piekarnika bez tłuszczu
dodać mus z batatów oraz letnie mleko wyrobić ciasto

Dodać także ekstrakt waniliowy i puree z batata. Wymieszać. Na koniec dodać letnie mleko i wyrobić ciasto.

ETAP 4:

Donuty batatowe z piekarnika bez tłuszczu
wyrobione ciasto odstawić do podwojenia objętości

Następnie zagniatać ciasto około 5 minut. Po tym czasie przełożyć do miski, zakryć folią spożywcza i odłożyć na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

ETAP 5:

Donuty batatowe z piekarnika bez tłuszczu
wycinać ringiem okręgi w których zrobić dziurki

Gdy ciasto wyrośnie ponownie lekko je wyrobić i rozwałkować na płat o grubości 1,5 cm. Ringiem o średnicy 9 cm wykroić okręgi, a następnie kieliszkiem wykroić środki. Ułożyć na blasze i odłożyć na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 18-23 minuty i upiec, aż będą rumiane. Ostudzić na kratce i oprószyć delikatnie cukrem pudrem.

* Klasyczny donut z cukrem pudrem ma około 208 kcal, moja wersja 82...