zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Pączki z ziemniakami i kremem czekoladowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Pyszne domowe pączki z dodatkiem ziemniaków, które pomagają pączkom zachować dłuższą świeżość. A jeszcze ten krem w środku pączka - pycha.

Pączki z ziemniakami i kremem czekoladowym

Składniki:

Pączki z ziemniakami i kremem czekoladowym

 

  • 200 g ziemniaków ugotowanych na twardo
  • 1 kg mąki pszennej typ 500
  • 250 g masła
  • 8 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 6 żółtek
  • 80 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki octu lub spirytusu
  • 1 szsk mleka
  • krem czekoladowy z nasionami kakaowca
  • lukier ( cukier puder + mleko )
  • kolorowa posypka do ciast

Sposób przygotowania:

Pączki z ziemniakami i kremem czekoladowym
Drożdże wymieszać z podgrzanym mlekiem i łyżką mąki i dwoma łyżkami cukru. Zostawić zaczyn do wyrośnięcia. Masło stopić i przestudzić. Ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa na najcieńszym sitku. Mąkę wsypać do większej miski, dodać sól i ziemniaki i wymieszać.

Jaka i żółtka utrzeć z resztą cukru na puszystą masę. Gdy zaczyn wyrośnie dodać go do miski z mąką a potem dodać tłuszcz i ubite jajka.

Wszystko połączyć łyżką drewnianą i następnie wyrobić ciasto. Zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie dzielić na porcje, rozpłaszczać w dłoniach i nakładać na środek porcje kremu czekoladowego.

Zlepiać pączki i układać na oprószonym mąką blacie łączeniem do dołu. Pączki zostawić do wyrośnięcia a potem smażyć partiami na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto brązowo.

Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym a potem maczać w lukrze i posypać posypką.