Sposób przygotowania:
Pączki z ziemniakami i kremem czekoladowym
Drożdże wymieszać z podgrzanym mlekiem i łyżką mąki i dwoma łyżkami cukru. Zostawić zaczyn do wyrośnięcia. Masło stopić i przestudzić. Ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa na najcieńszym sitku. Mąkę wsypać do większej miski, dodać sól i ziemniaki i wymieszać.
Jaka i żółtka utrzeć z resztą cukru na puszystą masę. Gdy zaczyn wyrośnie dodać go do miski z mąką a potem dodać tłuszcz i ubite jajka.
Wszystko połączyć łyżką drewnianą i następnie wyrobić ciasto. Zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie dzielić na porcje, rozpłaszczać w dłoniach i nakładać na środek porcje kremu czekoladowego.
Zlepiać pączki i układać na oprószonym mąką blacie łączeniem do dołu. Pączki zostawić do wyrośnięcia a potem smażyć partiami na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto brązowo.
Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym a potem maczać w lukrze i posypać posypką.
Jaka i żółtka utrzeć z resztą cukru na puszystą masę. Gdy zaczyn wyrośnie dodać go do miski z mąką a potem dodać tłuszcz i ubite jajka.
Wszystko połączyć łyżką drewnianą i następnie wyrobić ciasto. Zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie dzielić na porcje, rozpłaszczać w dłoniach i nakładać na środek porcje kremu czekoladowego.
Zlepiać pączki i układać na oprószonym mąką blacie łączeniem do dołu. Pączki zostawić do wyrośnięcia a potem smażyć partiami na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto brązowo.
Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym a potem maczać w lukrze i posypać posypką.