Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 762]

Ciasteczka z kleiku ryżowego (z konfiturą)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 110
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasteczka są przepyszne - chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Kuszą też swoim aromatem oraz delikatnością. Idealne dla osób będących na diecie bezglutenowej i dla diabetyków - jeśli zwykły cukier zamienimy pp. na ksylitol.

Ciasteczka z kleiku ryżowego (z konfiturą) Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasteczka z kleiku ryżowego (z konfiturą)

Około 19 sztuk:

  • 100g kleiku ryżowego (bez dodatków)
  • 125g masła/margaryny
  • 60g cukru (używam ksylitolu)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko (duże)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ( bez glutenu)
  • 2-3 łyżki wiórek kokosowych (płaskie)
  • 2-3 łyżki sezamu (płaskie)

Dodatkowo:

  • dżem/konfitura/krem czekoladowy (użyłam konfitury z borówki)

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z kleiku ryżowego (z konfiturą)

Ciasto:

Ciasteczka z kleiku ryżowego (z konfiturą)
Masa powinna być miękka i zdatna do formowania się.

Masło/margarynę oraz oba cukry utrzeć na puszystą masę i ciągle mieszając - wbić jajko. Dodać pozostałe składniki i całość dokładnie połączyć - najlepiej dłonią.

Formowanie:

Ciasteczka z kleiku ryżowego (z konfiturą)
Ciasteczka mogą delikatnie pękać po bokach - to normalne.

Z ciasta uformować kulki wielkością przypominające orzech włoski. W każdej kuleczce zrobić (małym palcem bądź okrągłą końcówką drewnianej łyżki) małe wgłębienie.

Pieczenie:

Ciasteczka z kleiku ryżowego (z konfiturą)
Ciasteczka powinny być delikatnie rumiane.

Ciastka ułożyć (zachowując odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia.


Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze w 180 stopni i pozostawić do ostudzenia (początkowo będą bardzo delikatne).

Nadzienie:

Ciasteczka z kleiku ryżowego (z konfiturą)
Można użyć dowolnego nadzienia.

Wgłębienia ciasteczek po ostudzeniu wypełnić ulubionym nadzieniem.