Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Pączki z ziemniakami i czekoladą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ostatnio dość często trafia się na pączki z dodatkiem ziemniaków. I ja postanowiłam ich spróbować. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania.

Pączki z ziemniakami i czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączki z ziemniakami i czekoladą

 

  • 0,5 kg mąki
  • 250 g gotowanych ziemniaków
  • cukier waniliowy
  • łyżka cukru
  • niepełna szklanka mleka
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • łyżka skórki pomarańczowej
  • 0,5 tabliczki czekolady
  • cukier puder
  • tłuszcz do smażenia
  • papierowe ręczniki

Sposób przygotowania:

Pączki z ziemniakami i czekoladą
Zimne gotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i łączymy z przesianą mąką i solą. W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier i drożdże, dodajemy łyżkę mąki i odstawiamy aż zaczną pracować. Masło rozpuszczamy i lekko studzimy, następnie wylewamy na mąkę z ziemniakami. Gdy drożdże się spienią wsypujemy do nich cukier waniliowy, wbijamy żółtka i dokładnie mieszamy. Taką masę wlewamy do ziemniaków i mąki. Wyrabiamy tak długo aż ciasto robi się gładkie i lśniące. Odstawiamy do wyrośnięcia. Czekoladę łamiemy na kostki. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyrzucamy na blat lekko rozklepujemy i za pomocą literatki wykrawamy krążki. Na środku każdego robimy wgłębienie, kładziemy czekoladę i dokładnie zlepiamy formując kulki. I znów odstawiamy na około 30 min aby wyrosły. Smażymy na gorącym tłuszczu. Osuszamy na papierowych ręcznikach i zimne posypujemy pudrem.
Pączki z ziemniakami i czekoladą
Ziemniaki dodajemy do przesianej mąki i dokładnie mieszamy.
Pączki z ziemniakami i czekoladą
Dobrze wyrobione ciasto jest gładkie i lśniące.
Pączki z ziemniakami i czekoladą
Na każdy krążek ciasta wciskamy kostkę czekolady.
Pączki z ziemniakami i czekoladą
Uformowane kulki odkładamy do ponownego wyrośnięcia.