Sposób przygotowania:
Pączki z ziemniakami i czekoladą
Zimne gotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i łączymy z przesianą mąką i solą. W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier i drożdże, dodajemy łyżkę mąki i odstawiamy aż zaczną pracować. Masło rozpuszczamy i lekko studzimy, następnie wylewamy na mąkę z ziemniakami. Gdy drożdże się spienią wsypujemy do nich cukier waniliowy, wbijamy żółtka i dokładnie mieszamy. Taką masę wlewamy do ziemniaków i mąki. Wyrabiamy tak długo aż ciasto robi się gładkie i lśniące. Odstawiamy do wyrośnięcia. Czekoladę łamiemy na kostki. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyrzucamy na blat lekko rozklepujemy i za pomocą literatki wykrawamy krążki. Na środku każdego robimy wgłębienie, kładziemy czekoladę i dokładnie zlepiamy formując kulki. I znów odstawiamy na około 30 min aby wyrosły. Smażymy na gorącym tłuszczu. Osuszamy na papierowych ręcznikach i zimne posypujemy pudrem.
reanja