Strona główna Duszona szynka w sosie własnym

Duszona szynka w sosie własnym

pacpaw offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1428
zdjęcia: 1 z 3
Duszona szynka w sosie własnym
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

prosty przepis na smaczny obiad


trudność: łatwe
czas:

Duszona szynka w sosie własnym - SKŁADNIKI:

  • 0,6 kg szynka wieprzowa,
  • 2 łyżki smalec,
  • 1 cebula,
  • 1 bulionetka

Duszona szynka w sosie własnym - PRZYGOTOWANIE:

Szynkę marynujemy w marynacie piwnej (przepis "Marynata piwna do szynki") ok. 24h. Następnie kroimy ją w plastry grubości ok. 1,5 cm i wrzucamy na rozgrzany smalec. Smażymy na dużym ogniu na rumiano z każdej strony. Następnie przekładamy do garnuszka, a na pozostałym tłuszczu smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zarumieni wraz z tłuszczem przerzucamy wszystko do szynki, zalewamy bulionem rozrobionym w 1,5 szklance wody i dusimy na małym ogniu do momentu, gdy sos osiągnie pożądaną gęstość (zagęszczamy mąką). Można ewentualnie do duszenia dodać trochę marynaty w której marynowaliśmy szynkę. Podajemy z ziemniaczkami i ulubioną surówką.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Duszona szynka w sosie własnym  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy na obiad
Pieczony dorsz z małymi cukiniami i pesso Łopatka duszona Eli z wędzoną papryką Dorsz zapiekany z dynią i pieczarkami
Rosół orientalny z kurczaka Naleśniki z mięsem i warzywami Dyniowy gulasz ala leczo z klopsikami
Filet w sosie kminkowym Piersi z kurczaka w cieście czosnkowym na ostro Rozgrzewające leczo z makaronem
Kurczak z estragonową salsą verde Roladki drobiowe z serem i szpinakiem Krokiety po rusku

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane