Strona główna Duszona szynka w sosie własnym

Duszona szynka w sosie własnym

pacpaw - Przepis na: Duszona szynka w sosie własnym offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1428
zdjęcia: 1 z 3 Strzałka
Duszona szynka w sosie własnym
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

prosty przepis na smaczny obiad


trudność: łatwe
czas:

Duszona szynka w sosie własnym - SKŁADNIKI:

  • 0,6 kg szynka wieprzowa,
  • 2 łyżki smalec,
  • 1 cebula,
  • 1 bulionetka

Duszona szynka w sosie własnym - PRZYGOTOWANIE:

Szynkę marynujemy w marynacie piwnej (przepis "Marynata piwna do szynki") ok. 24h. Następnie kroimy ją w plastry grubości ok. 1,5 cm i wrzucamy na rozgrzany smalec. Smażymy na dużym ogniu na rumiano z każdej strony. Następnie przekładamy do garnuszka, a na pozostałym tłuszczu smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zarumieni wraz z tłuszczem przerzucamy wszystko do szynki, zalewamy bulionem rozrobionym w 1,5 szklance wody i dusimy na małym ogniu do momentu, gdy sos osiągnie pożądaną gęstość (zagęszczamy mąką). Można ewentualnie do duszenia dodać trochę marynaty w której marynowaliśmy szynkę. Podajemy z ziemniaczkami i ulubioną surówką.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Duszona szynka w sosie własnym  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy na obiad
Golonka indycza z kapustą z szybkowaru Dwusmakowe makaronowe roladki w pomidorach Mini roladki z grillowaną dynią i serem
Kotlety mielone z suszonymi pomidorami Dewolaj z musztardą miodową Klopsiki w kapuście
Roladki schabowe nadziewane Makaron spaghetti z pesto i słonecznikiem Pierogi z zielonawymi gołąbkami
Kurczak zapiekany z warzywami Dyniowe placuszki z kaszanką Pyzy z mięsem mielonym

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane