Sposób przygotowania:
Pierogi z kaszanką na patelnię
Przygotowanie farszu.
Kaszankę obrać ze skóry i pokroić mniejsze kawałki. Obraną cebulę kroimy w kostkę a następnie podsmażamy do zeszklenia na patelni z dodatkiem oleju. Do zeszklonej cebuli dodajemy kaszankę i smażymy. Kaszanka podczas smażenia rozpadnie się i otrzymamy fajny, gładki farsz. Farsz doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną majeranku, mieszamy i odkładamy do przestygnięcia.
W między czasie przygotowujemy ciasto na pierogi.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i stopniowo gorącą wodę (wody tyle aby ciasto było miękkie i elastyczne). Zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto. Ciasto odkładamy do podsypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy na 15 minut.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na placek i wycinamy przyrządem do pierogów z jednej strony krążki. Krążki przekładamy na drugą stronę przyrządu, nakładamy farsz z kaszanki i zlepiamy pierogi zamykając przyrząd.
Po zlepieniu przyrząd otwieramy, zdejmujemy pierogi i układamy na podsypanej mąką desce.
W rondlu gotujemy wodę z dodatkiem soli i oleju.
Partiami wkładamy pierogi lekko mieszamy.
Gotujemy ok. 5 - 7 min od wypłynięcia.
Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową.
Podajemy polane podsmażonym boczkiem z cebulką.
Kaszankę obrać ze skóry i pokroić mniejsze kawałki. Obraną cebulę kroimy w kostkę a następnie podsmażamy do zeszklenia na patelni z dodatkiem oleju. Do zeszklonej cebuli dodajemy kaszankę i smażymy. Kaszanka podczas smażenia rozpadnie się i otrzymamy fajny, gładki farsz. Farsz doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną majeranku, mieszamy i odkładamy do przestygnięcia.
W między czasie przygotowujemy ciasto na pierogi.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i stopniowo gorącą wodę (wody tyle aby ciasto było miękkie i elastyczne). Zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto. Ciasto odkładamy do podsypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy na 15 minut.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na placek i wycinamy przyrządem do pierogów z jednej strony krążki. Krążki przekładamy na drugą stronę przyrządu, nakładamy farsz z kaszanki i zlepiamy pierogi zamykając przyrząd.
Po zlepieniu przyrząd otwieramy, zdejmujemy pierogi i układamy na podsypanej mąką desce.
W rondlu gotujemy wodę z dodatkiem soli i oleju.
Partiami wkładamy pierogi lekko mieszamy.
Gotujemy ok. 5 - 7 min od wypłynięcia.
Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową.
Podajemy polane podsmażonym boczkiem z cebulką.
gusia1000
ciasteczka
robaczek
BozenaMatuszczyk
Dziękuję ,a pierożki są pyszne. Polecam wypróbować.;);)
BozenaMatuszczyk
Robaczek to prawda są pyszne.;);)
Czekoladka 2
BozenaMatuszczyk
Serdecznie dziękuję.;)
mocsłodkości
BozenaMatuszczyk
Serdecznie dziękuję.;)
biedroneczki