BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1351]

Pierogi z kaszanką na patelnię

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierogi z kaszanką to smaczne i nieskomplikowane danie. Farsz z kaszanki jest bardzo prosty i szybki jak i proste i szybkie jest ciasto na pirogi.

Pierogi z kaszanką na patelnię Więcej zdjęć (11)

Składniki:

Pierogi z kaszanką na patelnię

 

  • Farsz z kaszanki;
  • kaszanka na patelnię 600 g,
  • olej 2 łyżki,
  • cebula 1 szt,
  • sól i pieprz do smaku, majeranek 1 łyżeczka,
  • Ciasto na pierogi;
  • mąka 3 szkl,
  • mąka do podsypania 2 łyżki,
  • sól duża szczypta,
  • gorąca woda ( u mnie więcej jak szklanka),
  • Dodatkowo;
  • woda gotująca się 2 litry,
  • boczek wędzony 100 g,
  • cebula 1 szt,

Sposób przygotowania:

Pierogi z kaszanką na patelnię
Przygotowanie farszu.

Kaszankę obrać ze skóry i pokroić mniejsze kawałki. Obraną cebulę kroimy w kostkę a następnie podsmażamy do zeszklenia na patelni z dodatkiem oleju. Do zeszklonej cebuli dodajemy kaszankę i smażymy. Kaszanka podczas smażenia rozpadnie się i otrzymamy fajny, gładki farsz. Farsz doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną majeranku, mieszamy i odkładamy do przestygnięcia.

W między czasie przygotowujemy ciasto na pierogi.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i stopniowo gorącą wodę (wody tyle aby ciasto było miękkie i elastyczne). Zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto. Ciasto odkładamy do podsypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy na 15 minut.

Po tym czasie ciasto wałkujemy na placek i wycinamy przyrządem do pierogów z jednej strony krążki. Krążki przekładamy na drugą stronę przyrządu, nakładamy farsz z kaszanki i zlepiamy pierogi zamykając przyrząd.

Po zlepieniu przyrząd otwieramy, zdejmujemy pierogi i układamy na podsypanej mąką desce.

W rondlu gotujemy wodę z dodatkiem soli i oleju.

Partiami wkładamy pierogi lekko mieszamy.

Gotujemy ok. 5 - 7 min od wypłynięcia.

Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową.

Podajemy polane podsmażonym boczkiem z cebulką.
Pierogi z kaszanką na patelnię
Obraną cebulę pokroić i podsmażyć do zeszklenia
Pierogi z kaszanką na patelnię
Do zeszklonej cebuli dodać kaszankę na patelnię
Pierogi z kaszanką na patelnię
Całość doprawić pieprzem ,sola oraz majerankiem
Pierogi z kaszanką na patelnię
Z podanych składników zagnieść gładkie, jednolite ciasto na pierogi
Pierogi z kaszanką na patelnię
Ciasto rozwałkować i wykrawać przyrządem do pierogów kółka
Pierogi z kaszanką na patelnię
Następnie kółka nakładać na przyrząd nakładać farsz z kaszanki
Pierogi z kaszanką na patelnię
Zamykać przyrząd i zdejmować gotowe zaklejone pierogi pierogi
Pierogi z kaszanką na patelnię
Pierogi ułozyć na podsypanej mąką desce
Pierogi z kaszanką na patelnię
Wrzucać na gotującą ,osoloną wodę z dodatkiem oleju i gotować około 8 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody
Pierogi z kaszanką na patelnię
Gotowe wyjmujemy łyżką cedzakową ,podajemy okruszone podsmażonym boczkiem z cebulką