Sposób przygotowania:
Mielone trzy w jednymSos
Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę. Następnie dodać koncentrat, podlać odrobiną wody. Mąkę wymieszać ze śmietaną i mieloną papryką, połączyć z sosem, zagotować. Doprawić do smaku solą czosnkową, pieprzem i cukrem, przecedzić przez sito.
Sos przelać do silikonowych foremek do lodu, włożyć do zamrażarki, zamrozić.
( W foremkach można zamrozić dowolny sos pozostały z innego obiadu)
Warstwa ziemniaczana
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę.
Na maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę, połączyć z ziemniakami, doprawić do smaku odrobiną białego pieprzu, wymieszać, ostudzić.
( W trakcie schładzania ziemniaków przygotować mięso)
Masę ziemniaczaną podzielić na porcje, rozpłaszczyć placuszki, ułożyć zamrożony sos, dokładnie zalepić.
Mięso
Posiekaną cebulę zeszklić na łyżce oliwy, ostudzić, połączyć z mielonym mięsem.
Dodać, jajko, przyprawę do mięsa, sól czosnkową, 2 łyżki bułki tartej, pieprz, dokładnie wymieszać.
Podzielić na porcje, rozpłaszczyć na placuszki, ułożyć kulką ziemniaków z sosem, dokładnie zlepić i uformować kulkę.
ETAP 4:
Kuki mięsne obtaczać w mące, zanurzać w roztrzepanym jajku.
ETAP 5:
Następnie dwa razy panierować w jajku i w bułce tartej wymieszanej z sezamem.
Smażyć w głębokim oleju jak pączki.
Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.
Podawać z buraczkami lub dowolną surówką.
ciasteczka
lukrowanepierniczki
lukrowanepierniczki