SUPERPRZEPIS

Mielone trzy w jednym

  • 1
  • Reniz
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Mielone trzy w jednym

Mięso mielone połączone z ziemniakami i sosem to alternatywa dla popularnego mielonego. Ładnie wygląda i pysznie smakuje.

Składniki:

Mielone trzy w jednym

 

  • Sos
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietany
  • 1/4 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
  • sól czosnkowa, pieprz, cukier do smaku

 

 

  • Mięso
  • 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka soli czosnkowej
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki bułki tartej

 

Sposób przygotowania:

Mielone trzy w jednym

Sos

Mielone trzy w jednym
Sos pomidorowy przełożyć do silikonowych foremek

Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę. Następnie dodać koncentrat, podlać odrobiną wody. Mąkę wymieszać ze śmietaną i mieloną papryką, połączyć z sosem, zagotować. Doprawić do smaku solą czosnkową, pieprzem i cukrem, przecedzić przez sito.
Sos przelać do silikonowych foremek do lodu, włożyć do zamrażarki, zamrozić.
( W foremkach można zamrozić dowolny sos pozostały z innego obiadu)

Warstwa ziemniaczana

Mielone trzy w jednym
Zamrożoną kostkę sosu dokładnie zawinąć w ziemniaki

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę.

Na maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę, połączyć z ziemniakami, doprawić do smaku odrobiną białego pieprzu, wymieszać, ostudzić.
( W trakcie schładzania ziemniaków przygotować mięso)

Masę ziemniaczaną podzielić na porcje, rozpłaszczyć placuszki, ułożyć zamrożony sos, dokładnie zalepić.

Mięso

Mielone trzy w jednym
Na przygotowane mięso włożyć ziemniaki z sosem

Posiekaną cebulę zeszklić na łyżce oliwy, ostudzić, połączyć z mielonym mięsem.

Dodać, jajko, przyprawę do mięsa, sól czosnkową, 2 łyżki bułki tartej, pieprz, dokładnie wymieszać.

Podzielić na porcje, rozpłaszczyć na placuszki, ułożyć kulką ziemniaków z sosem, dokładnie zlepić i uformować kulkę.

ETAP 4:

Mielone trzy w jednym
Mięso panierować w mące, jajku i bułce tartej z sezamem

Kuki mięsne obtaczać w mące, zanurzać w roztrzepanym jajku.

ETAP 5:

Mielone trzy w jednym

Następnie dwa razy panierować w jajku i w bułce tartej wymieszanej z sezamem.

Smażyć w głębokim oleju jak pączki.

Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.

Podawać z buraczkami lub dowolną surówką.