Sposób przygotowania:
Szaszłyki drobiowe grillowaneETAP 1:
Piersi pokroić na kawałki 2-3 cm, przyprawy do grilla, paprykę ostrą cebulę suszoną wymieszać z olejem i zamarynować mięso kilka godzin w lodówce, cebule, cukinie w talarki pokroić, boczek w plasterki, paprykę na kawałki, pieczarki na połowę, na patyczki krótkie do grilla nadziewać na przemian składnikami.
ETAP 2:
Szaszłyki układać na blaszce z piekarnika, resztą marynaty pędzelkiem posmarować po wierzchu szaszłyki.
ETAP 3:
Piekarnik na opcji grill góra/dół nagrzany na 210 C, wstawić blachę z szaszłykami i grillować około 45 minut.
ETAP 4:
Młode ziemniaki ugotować mundurkach, obrać ze skórki, pokroić na talarki, ogórki obrane zetrzeć na tarce do ogórków, wsypać przyprawę tzatzyki, cukier, pieprz, koperek posiekany 1/2 pęczka, wlać jogurt, ocet i wymieszać.
ETAP 5:
Szaszłyki podawać z ziemniakami, mizerią tzatzyki.