ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Szaszłyki drobiowe grillowane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, aromatyczne szaszłyki drobiowe z warzywami grillowane w piekarniku z opcją grill, takie szaszłyki można grillować cało rocznie.

Szaszłyki drobiowe grillowane

Składniki:

Szaszłyki drobiowe grillowane

 

  • filety drobiowe 3 sztuki podwójne,
  • olej rzepakowy 1,5 szklanki,
  • przyprawa grill klasyczny 1 opakowanie,
  • cebula suszona 1 opakowanie,
  • papryka ostra 1 łyżeczka

 

 

  • przyprawa tzatzyki 1 opakowanie,
  • cukier 2 łyżki,
  • pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
  • ocet jabłkowy 2 łyżeczki,
  • jogurt naturalny 380 gram,
  • ogórki gruntowe 8 sztuk średnie

 

Sposób przygotowania:

Szaszłyki drobiowe grillowane

ETAP 1:

Szaszłyki drobiowe grillowane
Składniki do szaszłyka dodajemy jakie lubimy.

Piersi pokroić na kawałki 2-3 cm, przyprawy do grilla, paprykę ostrą cebulę suszoną wymieszać z olejem i zamarynować mięso kilka godzin w lodówce, cebule, cukinie w talarki pokroić, boczek w plasterki, paprykę na kawałki, pieczarki na połowę, na patyczki krótkie do grilla nadziewać na przemian składnikami.

ETAP 2:

Szaszłyki drobiowe grillowane
Posmarowane marynatą nie wyschną składniki.

Szaszłyki układać na blaszce z piekarnika, resztą marynaty pędzelkiem posmarować po wierzchu szaszłyki.

ETAP 3:

Szaszłyki drobiowe grillowane
Grill w piekarniku daje nam całoroczne potrawy grillowane.

Piekarnik na opcji grill góra/dół nagrzany na 210 C, wstawić blachę z szaszłykami i grillować około 45 minut.

ETAP 4:

Szaszłyki drobiowe grillowane

Młode ziemniaki ugotować mundurkach, obrać ze skórki, pokroić na talarki, ogórki obrane zetrzeć na tarce do ogórków, wsypać przyprawę tzatzyki, cukier, pieprz, koperek posiekany 1/2 pęczka, wlać jogurt, ocet i wymieszać.

ETAP 5:

Szaszłyki drobiowe grillowane

Szaszłyki podawać z ziemniakami, mizerią tzatzyki.