IwonaDD

IwonaDD

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Fasolka w szynce długodojrzewającej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Fasolka smażona w aromatycznej szynce to idealny dodatek do wielu dań, prosta w przygotowaniu i pyszna.

Fasolka w szynce długodojrzewającej Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Fasolka w szynce długodojrzewającej

 

  • 300 g fasolka szparagowa
  • 10 plastrów szynki długodojrzewającej ( w moim przypadku speck z Tyrolu)
  • sól,pieprz do smaku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Fasolka w szynce długodojrzewającej
Fasolkę szparagową oczyścić, uciąć końcówki i obgototować kilka minut w osolnym wrzątku, tak by była "al dente"; Brać po 4-5 fasolek i owijać je paskiem szynki ( szynkę jeśli jest szeroka można przeciąć wzdłuż na paski o szerokosci 3-4cm); Postępować tak aż do wykończenia składników; Na patelni rozgrzać kilka ml oleju, dodać czosnek i obsmażyć po 2-3 minuty każdej ze stron.Doprawić solą i pieprzem. Smacznego!
Fasolka w szynce długodojrzewającej
Przygotowywanie fasolki: wiązki z szynki
Fasolka w szynce długodojrzewającej
Fasolka szparagowa owiniąta szynką długodojrzewającą
Fasolka w szynce długodojrzewającej
Smażenie wiązek fasolki szparagowej w szynce

Tagi:

szynka fasolka