Martyna12

Martyna12

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Filety z udek zapiekane w ketchupie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Soczyste, słodko-ostre filety z udek kurczaka. Świetnie smakują w połączeniu z zasmażanym kalafiorem ale możemy podać je z ziemniakami, makaronem, ryżem czy też kaszą. Mięso jest delikatne i wyśmienite w smaku.

Filety z udek zapiekane w ketchupie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Filety z udek zapiekane w ketchupie

 

  • 500g filetów z udek kurczaka
  • 250 ml ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka czubata majonezu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 duże cebule

 

  • Marynata:
  • 4 łyżki oleju rzepakowego z czosnkiem i bazylią
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżka ziół ojca Mateusza

Sposób przygotowania:

Filety z udek zapiekane w ketchupie
Mięso umyć, osuszyć.

Składniki marynaty wymieszać razem, natrzeć mięso, odłożyć do lodówki na minimum 2 godz a najlepiej na noc.

Rozgrzać patelnie ( można wlać odrobinę oleju ale nie koniecznie ponieważ duża ilość była w marynacie) smażyć udka na rumiano z obu stron.

Cebule obrać, pokroić w piórka, zeszklić na oleju po smażeniu mięsa.

Ketchup wymieszać z majonezem, solą i pieprzem.

Do naczynia żaroodpornego wyłożyć 1/2 sosu ketchupowego, ułożyć mięso oraz cebulę, pokryć resztą ketchupu.

Zapiekać 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Filety z udek zapiekane w ketchupie
Filety z udek urczaka zapiekane w ketchupie z cebulą

Tagi:

mięso danie