Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z truskawkamiPrzygotowanie ciasta:
Mąki przesiać do miski, wymieszać je z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i zagnieść na kruszonkę. Wlać śmietanę, wbić jajka, zagnieść jednolite ciasto (będzie się lekko lepić do rąk). 1/3 z ciasta zawinąć w folię aluminiową lub spożywczą i włożyć do zamrażarki.
Zapiekanie ciasta:
Resztą ciasta wylepić ręcznie wysmarowaną masłem dużą blachę (średnica 25x45 cm). Piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Wykładanie owoców na ciasto:
Ciasto lekko przestudzić, ułożyć gęsto umyte, osuszone ręcznikiem papierowym i pozbawione szypułek truskawki.
Pieczenie ciasta:
Wyjąć część ciasta która chłodziła się w zamrażarce i ręcznie rwiemy z niej kruszonkę, którą wysypujemy na ciasto. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 170 stopni i pieczemy ciasto jeszcze pół godziny. Smacznego!